Založba Mladinska knjiga bo v letošnjem letu sicer izdala nekoliko manj novitet kot lani (v lanskem letu je bilo teh 380, medtem ko jih bo letos 320), a tokrat načrtuje nekoliko več ponatisov. Glavni urednik Bojan Švigelj namreč meni, da so ravno ti odraz dobrega dela uredniške ekipe.

Skrb za zdravje in umetniški čut

V letu, ko bomo obeležili stoletnico rojstva Borisa Pahorja, bo Mladinska knjiga v Slovenijo pripeljala tri pomembne tuje avtorje. V času Slovenskega knjižnega sejma, torej proti koncu leta, bo gostila veliko ime mladinske literature, Patricka Nessa, zaradi česar bo na police poslano tudi njegovo zadnje objavljeno delo z naslovom Sedem minut čez polnoč, ki ponuja zgodbo o dečku, ki težave odganja s pomočjo pošasti. V poletnih dneh nas bo obiskal italijanski pisec Paolo Giordano, ob tem pa bo bralcem ponujen roman Človeško telo, pripovedujoč o vojni v Afganistanu, a tudi vojni v medosebnih odnosih in v nas samih. Že konec tega meseca pa v Ljubljano prihaja hrvaški sociolog Bruno Šimleša, ki vsakdanje težave in teme obravnava na poljuden način. Ob tej priložnosti bosta prevedena njegova priročnika Šola življenja in Ljubeznoslovje.

Kot najprestižnejši projekt založba napoveduje monografijo Večni Michelangelo, ki bo tako kot delo Neskončni Leonardo pred dvema letoma izdano v obliki luksuzne ročne vezave, priložena pa bo tudi reprodukcija določenih Michelangelovih umetnin in spominski kovanec. Knjiga, ki umetnika predstavlja najbolj celostno doslej, bo natisnjena le v nekaj sto izvodih.

Založba posebej izpostavlja še priročnik Družinski medicinski vodnik, ki so ga sestavili britanski strokovnjaki, dodatno pregledali pa še slovenski medicinski eksperti. Na vprašanje, zakaj se o posameznih boleznih in tegobah raje posvetovati med platnicami takšnega dela kot pa za pomoč prositi svetovni splet, vodja uredništva priročnikov za odrasle in otroke, Urška Kaloper odgovarja s preprostim, a močnim argumentom: »V knjigi so povsem preverjene in zanesljive informacije.«

Stoletnik in ilustrirana himna

V mejah leposlovja velja izpostaviti roman o živahnem stoletnem gospodu Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil švedskega avtorja Jonasa Jonassona ali Ljubezenski odred Dese Muck, ki opisuje, kaj se zgodi, ko se prijatelji, sicer dobronamerno, skušajo z nasveti vmešati v vaše ljubezensko življenje. Med poeti bosta največ pozornosti dobila že preminula Ivan Minatti in Tone Pavček. Prvemu bo posvečena izdaja zbirke Nekoga moraš imeti rad, kakršen naslov je nosilo že pesnikovo delo izpred petdesetih let, a tokrat so med platnice zanesene pesmi po izboru njegove življenjske sopotnice Lojzke Špacapan. Toneta Pavčka, čigar posthumno izdana zbirka Angeli je bila v lanskem letu največji prodajni uspeh Mladinske knjige, pa se bodo spomnili še z Izbranimi in novimi pesmimi, ki je, kot namiguje že naslov, antologija njegovih najboljših pesmi in še neobjavljenih verzov.

Najmlajšim bo namenjena slikaniška klasika Tja, kjer so zverine doma enega najbolj cenjenih otroških avtorjev, Maurica Sendaka. Domači ilustrator Damijan Stepančič pa je poskrbel, da je v risani podobi prvič zaživela tudi Prešernova Zdravljica. Urednik leposlovja Andrej Ilc je pojasnil, da je bil projekt sprožen že pred tremi leti, a se je izkazalo, da je to Prešernovo pesnitev izjemno zahtevno prenesti v podobe. Ob 60-letnici legendarne zbirke Čebelica pa bo založba ponatisnila tudi deset najboljših in najuspešnejših primerkov iz te zbirke.

Nasveti za kuhanje in ljubezen

Po lanski uspešnici Jamieja Oliverja 30 minut za kosilo je slavni kuhar izdal še delo Kosilo v 15 minutah. Recepte je menda pilil tako dolgo, da jih v četrt ure lahko izvedejo tudi najbolj telebanski kuharji. V času, ko postajajo ročna dela ponovno vse bolj priljubljena, pa med priročniki velja izpostaviti še knjigo z delovnim naslovom ABC pletenja. Kaloperjeva opozarja, da nikakor ne gre za ponatis istoimenskega dela iz osemdesetih let, temveč povsem sodobno izdajo, ki sledi tudi trenutnim modnim trendom. Marsikomu pa pomoč prav pride tudi v ljubezenskem življenju, zaradi česar bo založba na prodajne police poslala zbirko kolumn psihologa Zorana Milivojevića pod naslovom Ulovimo ljubezen.

Izobraževalno založništvo še posebej opozarja na Atlas Slovenije za osnovno in srednjo šolo, ki so ga strokovno uredili nekateri profesorji iz oddelka za geografijo ljubljanske filozofske fakultete. Atlas ponuja kopico novih izsledkov, še posebej pa se osredotoča na prikaz identitete posameznih pokrajin. Poleg številnih zemljevidov ponuja tudi fotografsko gradivo in ilustracije.

Alenka Kepic Mohar, vodja uredništva učbenikov, pa med izobraževalnimi priročniki v ospredje potiska Literarne zgodbe iz slovenske književnosti Nade Barbarič in Ivana Cepanca, ki učencem omogoča poglobljeno branje kanonskih del slovenske književnosti. S kakovostjo pa se ponaša tudi delo Risba – otrokova ustvarjalnost Brede Jontes, ki podira mišljenje, da mora otrok ustvarjati le tako imenovane »lepe risbe«, in Misleca, miselne naloge za mlade bistroume Nataše Bucik.