»Ljubkovanje zmanjšuje stres, strah in bojazen, znižuje krvni tlak ter izboljšuje dobro počutje in spomin. Ti pozitivni učinki nastanejo zaradi izločanja hormona oksitocina, ampak samo pri ljubkovanju z najbližjimi osebami. Telesni dotiki s tujimi osebami imajo lahko povsem nasprotne učinke,« je povedal Jürgen Sandkühler, vodja Centra za raziskovanje možganov Medicinske univerze Dunaj. Hormon oksitocin, ki ga izloča hipofiza, je namreč znan predvsem po tem, da krepi čustveno navezanost in naklonjenost med starši in otroki ter med zaljubljenci. Pri ljubezenskih partnerjih so zato v telesu zaznali povečano koncentracijo oksitocina. Prav tako se ta hormon izloča pri ženskah med rojevanjem in dojenjem, s čimer se poveča čustvena navezanost na otroka. Oksitocin se med porodom uporablja tudi v obliki tablet ali pršila za nos, saj spodbuja popadke. Poleg tega spodbuja mlečne žleze in med dojenjem povečuje pretok mleka.

Po mnenju dunajskega nevropsihologa pozitiven učinek muckanja nastane samo takrat, ko si osebe medsebojno zaupajo in ko so čustva obojestranska. »Če si ljudje ne zaupajo ali če ljubkovanje ni zaželeno z obeh strani, tega učinka ni. Ljubkovanje deluje pozitivno, ne glede na to, kako dolgo ali kako pogosto je, pomembnejše pri tem je zaupanje,« pravi Sandkühler.

Pri nezaželenem telesnem stiku s tujci se namreč ta hormon ne izloča. Ker neznana oseba brez razloga vstopi v naš intimni prostor, to občutimo kot ogrožajoče in začnemo izločati stresni hormon kortizol. Tudi svetovno znana akcija Podarimo objem (free hugs) ima po mnenju Sandkühlerja smisel samo takrat, ko se udeleženci zavedajo, da gre zgolj za nedolžno duhovito domislico. Sicer lahko objeme neznancev občutimo kot čustveno nadlegovanje in stres, so sporočili iz agencije za stike z mestom Dunaj. lo