Vreme pač je

Tega, da je preprosto treba ven teč, tudi takrat, ko sneži ali dežuje in je že tema, se zaveda vedno več skoraj običajnih ljudi. V Ljubljani se po urejenih poteh Rožnika pretaka zdaj še potoček tekačev. Verjamem pa, da bo z leti iz potočka zrastla reka. Saj je skoraj nespodobno pustiti, da dan spolzi med prsti, ne da bi ga pri tem zagrabili vsaj za rep. V vsakem dnevu namenimo pozornost tudi telesnemu gibanju, ker ima to velik vpliv na delovanje nas v celoti.

Seveda lahko rečemo, da lahko kakšen dan tek tudi izpustimo, pa ne bo nič narobe. A če izpustimo tek zaradi vremena, temu lahko rečemo izvirni greh tekača. Kajti če smo danes ostali doma zaradi snega, bomo lahko jutri ostali doma zaradi mraza, pojutrišnjem zaradi dežja, plundre, vetra, teme in kar je še vremenskih prilik za izgovor. Če temu ne naredimo odločno konca, smo izpostavljeni vsakodnevnemu tehtanju, ali bi šli ali ne bi šli ven.

Ko prerastemo to neodločnost, smo osvobojeni mnogih nepotrebnih dvomov. Takrat lahko brez skrbi gledamo v nebo, ki je takšne ali drugačne barve, in se veselimo novih izkušenj, ki jih doživimo na poti. Ob vsem tem pa se iz dneva v dan še bolj utrjujemo v naši pozitivni vremenski trdnosti.

Primerna obutev

Prav gotovo je teči po snegu težje kot po suhi, trdni in nedrseči podlagi. Ko nam pot križajo luže in plundra, jih preskakujemo in vijugamo med njimi. Včasih pa seveda spregledamo lužo in stopimo naravnost vanjo. Da se nekoliko zaščitimo pred vdorom mrzle vode v stopala in s tem preprečimo predvsem podhladitev prstov na nogah, je zelo dobrodošlo uporabljati tekaško obutev, ki je opremljena z vodoneprepustnim vrhnjim slojem (npr. goretex). Ti tekaški copati so res nekoliko težji in tudi trši. A za ceno večje okornosti obutve lahko stopala ostanejo dlje časa suha in ogreta.

Ko tečemo po snegu, nam korak velikokrat zdrsne, čeprav imamo grobo oblikovan podplat. Zato je smiselno, da pri takšnih pogojih popustimo pri običajnem tempu teka. Raje se bolje posvetimo čim čvrstejši drži telesa in lovljenju ravnotežja. Ko smo pred dnevi imeli redni družabni trening v zasneženi Ljubljani, se je tekačem zdelo, da jih kar preveč varčujem, saj smo tekli veliko počasneje kot običajno. A mi je eden od njih čez dva dni zaupal, da še ni imel takšnega vnetja zadnjih in notranjih stegenskih mišic. Čudil se je, da je imel tako lahkoten trening tako močne posledice na nekatere mišice. Ja, vsakršna sprememba obremenitve na naše telo poveča verjetnost, da bomo določene dele telesa tudi preobremenili. Če smo pri tem dovolj zmerni, so težave kratkotrajne in jih telo hitro uredi. Pri tem pa smo naslednjič že bolje pripravljeni na take obremenitve.

Zagotovo je v snegu in plundri nekoliko težavneje teči. A jaz rad pri tem poudarim pomembno razliko med besedama: lahko in lepo. Živimo namreč ne samo zato, da nam je lahko, ampak predvsem zato, da nam je lepo. Za kar se je vredno potruditi.