Bloomberg pojasnjuje, da bi padec vlade nastopil v trenutku, ko je vlada sredi izvedbe programa strukturnih reform, uravnoteženja javnih financ in ukrepov za stabilizacijo razmer v bančnem sistemu.

"Predčasne volitve bi po vsej verjetnosti pomenile zamik pri izpeljavi prepotrebnih reform, še posebej v bančnem sistemu," je za Bloomberg povedal William Jackson, ekonomist pri svetovalni družbi Capital Economics.

"Brez teh reform je težko pričakovati, da se bo Sloveniji uspelo izkopati iz recesije, država pa bo ostala ranljiva v primeru vnovičnega poslabšanja zunanjega finančnega okolja. To bi lahko znova obudilo strahove, da bo Slovenija potrebovala zunanjo finančno pomoč," je dodal.

V primeru predčasnih volitev grozi vnovično znižanje bonitetne ocene

Bloomberg tudi opozarja, da Sloveniji v primeru predčasnih volitev grozi vnovično znižanje bonitetne ocene, dvig pribitka na slovenske državne obveznice in nasploh zvišanje cene kapitala za državo. To bi zavrlo prizadevanje za izhod iz krize, dodaja.

"Razpad koalicije bi pomenil oviro pri uveljavljanju zakona o slabi banki, saj je treba sprejeti še ključne podzakonske akte. Če koncept slabe banke postane pereča predvolilna tema, bi bila to zelo negativna posledica tega zastoja," pa je povedal Jaromir Sindel, ekonomist pri ameriški banki Citigroup, ki deluje v Pragi.

Slovenija se bliža trenutku, ko bo spet morala na trg

"Vse povpraševanja, ki ga je uspelo Sloveniji zbuditi oktobra lani ob izdaji dolarskih obveznic, je temeljilo na zaupanje vlagateljev v sposobnost in voljo vlade, da izpelje nujne reforme. Neuspeh pri tem bi imel učinek na vlagatelje," pa je za Bloomberg dejala Otilia Simkova, analitičarka pri svetovalni in raziskovalni družbi Eurasia Group v Londonu.

Ob tem je spomnila, da se Slovenija bliža trenutku, ko bo spet morala na trg, in da namerava zbrati tri milijarde evrov.

Bloomberg na koncu opozarja še, da bi razpad koalicije in razpustitev parlamenta močno ogrozila ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe k EU.