Sprva je bilo predvideno, da naj bi na včerajšnji glavni obravnavi v sodnem postopku zoper deset obdolženih protestnikov pričali policisti. Ker pa je eden izmed njih zbolel, je mariborska okrajna sodnica Simona Mernik spremenila načrt in je včeraj skoraj pet ur predvajala policijske posnetke z mariborskih protestov 3. decembra.

Izkazalo se je, da je bilo to večurno gledanje v računalniški ekran izguba časa, saj je velika večina posnetkov prikazovala dogajanje, ki sploh ni povezano s tem, kar okrožni tožilec Tilen Ivič očita deseterici. Tožilec namreč vztraja, da so omenjenega dne okoli 21.55 sodelovali v skupini, ki naj bi policijskemu kordonu preprečila uradno dejanje na Glavnem trgu in na Starem mostu.

Prisotni v sodni dvorani pa so med drugim najprej gledali približno enourni posnetek protestov na Trgu svobode, na katerem se je videlo bolj kot ne samo temo. Drugi posnetek je ujel nočno dogajanje pred občino, na katerem je skupina moških postopala okoli goreče bale sena. »Pri minuti 59 se sliši pozive iz policijskega helikopterja,« je posnetke komentiral Ivič, čemur pa so ugovarjali zagovorniki obdolžencev, češ da to ni res.

»S temi posnetki tožilstvo nedopustno prelaga dokazno breme na obrambo,« je bila ogorčena odvetnica Vesna Györkös Žnidar, »zato predlagam, da naj tožilstvo natančno specificira in konkretizira, na katerem posnetku, kdaj in kje so vidni obdolženi.« Vendar takšne konkretizacije odvetnica ni dočakala, ker je sodnica ni zahtevala. Zadovoljila se je s tožilčevo izjavo, da posnetki prikazujejo ozračje na protestih, ki je bilo sprva mirno, nato pa se je sprevrglo v nasilje.

Naslednji posnetki so resda prikazali nekaj vandalizma. Na njih je trojica zamaskirancev pred občino izruvala prometni znak, drugi so prižigali rakete, policijski snemalec je ujel celo nekaj oseb, ki so metale granitne kocke. Vendar nihče izmed njih ni bil identificiran kot kateri izmed obdolžencev v tem postopku. Naj spomnimo, da so obdolženci skoraj do novega leta sedeli v priporu, čeprav jim tožilstvo niti ni očitalo metanja nevarnih predmetov, temveč le to, da so bili v skupini, ki naj bi metala granitne kocke. Kar pa vsi obtoženi odločno zanikajo.

Ker sodnica Mernikova zaradi Dnevnikovih ugotovitev ne sme več uporabljati nezakonitega motilca GSM-signala, zdaj telefonsko komunikacijo v dvorani onemogoča s pomočjo varnostnika. Poleg prenosnih telefonov je prepovedala tudi uporabo prenosnih in tabličnih računalnikov.

To je na prejšnji obravnavi posebej razjezilo odvetnika Boruta Mihurka, saj ni smel na svojem tabličniku pobrskati po shranjenih zakonskih predpisih. Včeraj je zato na obravnavo namesto računalniške naprave privlekel kupe knjig in od sodnice terjal, naj ustrezno obrazloži svojo prepoved. Sodnica je njegovo zahtevo zabeležila v zapisnik, odgovorila pa mu ni nič.