V Veliki Britaniji narašča število samomorov med moškimi srednjih let

»Verjetno ni presenečenje, da faktorji, kot so brezposelnost, dolgovi in ljubezenske težave lahko pripeljejo do psihičnih bolezni ali pa ljudi, ki so že tako bolj občutljivi, celo do samomora,« je povedal Richard Colwill iz britanske organizacije za mentalno zdravje Sane. Samo v Veliki Britaniji naj bi samomor zaradi recesije storilo približno 1,000 ljudi. Nivo samomorov pri moških starih med 45 in 59 let je danes najvišji po letu 1986. Samo v Walesu je med leti 2009 in 2011 število samomorov naraslo za 30 odstotkov.

V zadnjih štirinajstih letih je letno samomor naredilo najmanj 30,000 Japoncev

Letno število samomorov na Japonskem je precej višje kot v drugih industrijsko razvitih državah. V večini teh držav se številka samomorov vrti okrog 24 samomorov na sto tisoč ljudi. Številka hitro dvakratno naraste, če pogledamo statistike v ZDA in se skoraj potroji v Veliki Britaniji. Raziskovalci so ugotovili, da verjetno obstaja povezava med naraščanjem brezposelnosti in naraščanjem števila samomorov na Japonskem. Med finančno krizo, ki je trajala med leti 1997 in 1998, je število samomorov na Japonskem naraslo za kar 35 odstotkov. Težave z iskanjem in ohranjanjem zaposlitve ter na splošno ekonomski problemi so več kot očiten razlog za tako visoko število samomorov na Japonskem, vendar pa gre samo za delen razlog, saj ne pojasnjuje visokega števila samomorov med najstniki in starejšimi ljudmi.

Pred krizo leta 2009 je imela Grčija eno najnižjih stopenj samomora

Strokovnjaki sicer pravijo, da so številke samomorov v Grčiji relativno nizke – manj kot 600 na leto. A se je število v zadnjih mesecih povišalo, kakor tudi število poskusov samomorov, uporaba antidepresivov in obiskov bolnišnic za duševne težave, kar v Grčiji vzbuja zaskrbljenost. Pred krizo leta 2009 je imela Grčija eno najnižjih stopenj samomora – 2,8 na 100.000 prebivalcev. Sodeč po podatkih grškega ministrstva za zdravje pa se je v prvi polovici leta 2010 število povišalo za 40 odstotkov. Za leto 2011 uradni podatki še niso na voljo, strokovnjaki pa menijo, da se je število verjetno podvojilo – na 5 na 100.000 prebivalcev (samo za primerjavo – na Finskem letno samomor stori 34 ljudi na 100.000 prebivalcev).