Talentirane skupine in posamezniki se lahko tekmovanja udeležijo na dva načina, s sodelovanjem v eni izmed treh glavnih kategorij lokalnega izbora ali s sodelovanjem na spletnih izzivih.

Mladi, ki se bodo potegovali za neposredno uvrstitev v finale v St. Petersburgu, imajo na voljo tri glavne kategorije, »games«, »innovation« in »world citizenship«. Za sodelovanje v slovenskem izboru morajo do 10. februarja idejo in ekipo prijaviti v spletnem obrazcu na www.imaginecup.si.

Tisti, ki se bodo odločili za reševanje spletnih izzivov, ki bodo potekali neodvisno od lokalnega izbora, torej se bodo tekmovalci že od samega začetka pomerili z vrstniki s celega sveta, pa bodo tudi letos lahko izbirali med izzivi Windows 8 apps, Windows Azure in Windows Phone. Celoten postopek registracije in oddaje rešitev poteka preko spleta. V kolikor se uvrstite med finaliste katerega izmed treh izzivov, pa boste tudi vi na stroške organizatorja potovali na svetovni finale. Za sodelovanje v spletnih izzivih se morate najkasneje do 15. februarja prijaviti na spletni strani: www.imaginecup.com.

Najboljše ekipe slovenskega izbora kot tudi svetovnega finala čakajo tudi privlačne nagrade - zmagovalna ekipa v St. Petersburgu bo prejela ček v vrednosti 50.000 dolarjev, poglavitni razlog za sodelovanje ekip v preteklosti pa niso bile nagrade, temveč predvsem želja po dokazovanju, neprecenljive izkušnje, nova poznanstva, dodatne strokovne reference ter nove karierne priložnosti, pravijo organizatorji slovenskega izbora, Microsoft Innovation center, RC IKT in Tovarna podjemov. Da se splača sodelovati v tako velikem tekmovanju, se strinjajo tudi vsi dosedanji zmagovalci slovenskega dela tekmovanja, predvsem zadnja dva, Drugi vid in Osmosis, ki so se v finalu odlično uvrstili, nato pa svoje zgodbe razvijali tudi naprej, Drugi vid je bil sprejet tudi v podjetniški pospeševalnik Wayra v Londonu.