Sredstva v višini do 2,5 milijona evrov na projekt tem znanstvenikom omogočajo, da skupaj s svojimi ekipami uresničujejo najbolj inovativne zamisli na novih znanstvenih področjih.

Nepovratna sredstva za priznane raziskovalce se podeljujejo uveljavljenim vodilnim raziskovalcem vseh narodnosti in starosti, ki so znanstveno neodvisni, njihovi nedavni raziskovalni rezultati in profil pa kažejo, da so vodilni na svojem področju. Dobitniki nepovratnih sredstev so bili izbrani na podlagi strokovne ocene 25 odborov, ki so jih sestavljali priznani znanstveniki z vsega sveta, so pojasnili v predstavništvu Evropske komisije.

Izbrani kandidati so 32 različnih narodnosti, največ pa je britanskih, nemških, francoskih, nizozemskih in italijanskih raziskovalcev. Raziskovalne projekte bodo izvedli v več kot 160 institucijah v 24 evropskih državah. Največ uspešnih kandidatov gostijo Združeno kraljestvo, Francija, Nemčija in Nizozemska kot največje države EU. Toda glede na število prebivalstva največ znanstvenikov v EU dela na Nizozemskem, Danskem, v Združenem kraljestvu in na Cipru, v državah, pridruženih programu EU za raziskave, pa jih največ dela v Švici in Izraelu, sporočajo iz Evropske komisije.

ERS je v okviru razpisa za nepovratna sredstva prejel okoli 2300 vlog, kar je 4,5 odstotka več kot lani. Število raziskovalcev, ki so jim bila dodeljena sredstva, se je z 294 povečalo na 302, delež uspešnih vlog pa je ostal nespremenjen (13 %). Izbrani projekti zajemajo širok spekter področij. V tem razpisu je bilo 45 % izbranih predlogov s področja fizikalnih in tehniških ved, 37 % s področja bioloških ved in 18 % s področja družbenih in humanističnih ved.