V zadnjih letih se je količina raziskav o vplivu mesa na zdravje povečala. Nacionalni inštitut za rakava obolenja v Ameriki je na primer razkril rezultate študije, ki je trajala 10 let in zavzela okoli 550.000 ljudi. Tisti, ki so jedli največ predelanih mesnin, okoli 22 gramov na dan, so imeli večje tveganje za prezgodnjo smrt.

Preverite seznam aditivov

Razlog, zakaj je rdeče meso največkrat na slabem glasu, se skriva v dokaj visoki vsebnosti nasičenih maščob, ki so povezane z nastankom civilizacijskih bolezni. Predelane mesnine pa so na slabem glasu zaradi slabše kakovosti in manjše vsebnosti mesa v izdelku ter tudi zaradi dodanih aditivov. Med anorganskimi aditivi, ki jih dodajamo mesnim izdelkom, najdemo nitrate, nitrite in fosfate. Nitriti in nitrati (E 249 – 252) skrbijo za barvo in aromo izdelka in zavirajo razvoj bakterij. Ker gre za dodatke, ki lahko v večjih količinah zelo škodujejo našemu zdravju, mora biti na deklaraciji vedno označeno, kateri aditivi so v izdelki. Nekateri znanstveniki jih uvrščajo med kancerogene in mutagene aditive. Fosfati so emulgatorji, kar pomeni, da med seboj vežejo vodo in maščobe. Pogosto jih proizvajalci dodajo v izdelke, da lahko povečajo količino vode v samem izdelku, tako povečajo volumen izdelka in ga prodajo dražje od njegove vrednosti.

Ob zrezku vedno zelenjavna priloga

Priporočena količina, ki je varna za uživanje in jo priporočajo vse vodilne zdravstvene organizacije po svetu, je 300 do 600 gramov mesa na teden. Če zaužijemo več, se znanstveniki večinoma strinjajo, da smo v nevarnosti, da zbolimo vsaj za srčno-žilnimi boleznimi, če že ne za rakom. Pomembno je tudi vedeti, da lahko vpliv mesa na razvoj raka na črevesju zmanjšamo z rednim uživanjem vlaknin. V praksi to pomeni, da poleg zrezka pojeste zelenjavno juho, zelenjavno prilogo in solato. Tudi zamenjava rdečega za belo meso se je pokazala kot učinkovita obramba. Priporočilo, ki ga sama najpogosteje zagovarjam je, da naj bi meso uživali največ dvakrat na teden, v količini okoli 100 gramov na obrok, predelane mesne izdelke pa naj bi jedli le ob posebnih priložnostih.

Več zanimivosti preberite na http://mojezdravje.dnevnik.si