Tekmujete v vseh disciplinah, precej boljše rezultate pa dosegate v hitrih. Boste še naprej vztrajali v vseh disciplinah?

Glede na to, da po letih odsotnosti zaradi poškodbe tekmujem šele drugo polno sezono v svetovnem pokalu, smo si zadali, da so moj prioritetni cilj hitre discipline. Želim pa si, da bi bila konkurenčna v vseh disciplinah. Pridobivam si vedno več izkušenj in s tem spoznavanj terenov, svojih reakcij, kako reagirati v kritičnih situacijah. Vse skupaj mi bo v prihodnosti gotovo koristilo.

Gre vaš vzpon proti vrhu po letih rehabilitacij in operacij kolen po načrtu ali ste mislili, da boste v kateri disciplini prej ujeli priključek?

Menim, da je slika realna. Na treningih mi sicer uspe sestaviti kakšno boljšo vožnjo, na tekmah še preveč niham. Uspe mi kakšen dober odsek, potem pa napravim nepotrebno napako. Vse to se seveda pozna pri rezultatih.

Ali je mogoče v hitrih disciplinah svetovnega pokala hitreje najti priključek z najboljšimi kot v tehničnih?

Že pred poškodbami sem tekmovala v vseh disciplinah. Menim, da je v hitrih disciplinah lažje ujeti priključek, saj je manj deklet specialistk le za hitre discipline. To je bržčas zato, ker je trening smuka težaven. Treba je zapreti teren, imeti ob sebi veliko ljudi, ograjo. Najbolj varen trening je zato na treningih svetovnega pokala pred tekmo. Res je tudi, da so mi hitre discipline ljubše, kar pa sicer ne igra vloge.

V mlajših kategorijah ste dosegali odlične rezultate in bili up slovenskega smučanja. Kljub vsem poškodbam je še vedno večkrat uperjen prst proti vam, saj je za uspehi Tine Maze praznina. Čutite pritisk?

Ne. Največji pritisk si ustvarim sama. Zelo me razjezi, ko vem, da sem sposobna dobrih voženj, a tega na tekmi ne pokažem. Ko sem bila denimo v lanski sezoni takoj po povratku na smuči šesta v Lake Louisu, sem doživela manjši šok. Želela sem si uvrstitve med 30, zgodil pa se je kar odličen rezultat. Res pa je, da sem imela dobre vremenske razmere, ki sem jih izkoristila. Po drugi strani sem imela na kakšnem drugem prizorišču več smole.

Čeprav ste pri 22 letih že zrela smučarka, med letom ogromno potujete. Vam je kdaj težko ali je vse skupaj del posla, ki ga pač vzamete v zakup?

Počutim se dobro. Menim, da sodim v karavano svetovnega pokala. Vedno sem si želela, da bi bila zraven, in sedaj sem. Seveda je naporno. Vsa potovanja in pakiranja ter še kaj. A sčasoma se navadiš. V tej sezoni mi je dosti lažje kot v lanski. Bolj poznam tudi samo sebe. Vem, kaj je treba narediti, da se regeneriram, da se izklopim, ko ni moj dan. Lani na koncu sezone sem res komaj čakala, da bom končno vsaj dva dni doma. Se pa tereni med seboj razlikujejo. Pri tehničnih disciplinah sem na prizoriščih maksimalno tri dni, pri hitrih disciplinah pa si na enem mestu dlje.

Imate kaj časa, da se tudi sprostite zunaj?

Malokrat. Sem tip, ki me ob desetih zvečer vedno zmanjka. Po drugi strani ob šesti uri zjutraj funkcioniram normalno.

Vedno žarite pozitivno energijo. Kakšen je ključ do tako pozitivnega razmišljanja?

Takšna pač sem in se ne pretvarjam. Sem seveda tudi žalostna in se zjočem. Predvsem, ko mi na tekmi ne uspe tisto, kar pričakujem.

Konec tedna bosta tekmi svetovnega pokala v vašem Mariboru, kjer ni bilo preizkušenj že tri leta. Koliko vam pomeni nastop pred prijatelji in slovensko javnostjo?

Vsi se veselimo domače tekme. Jaz še posebej, saj sem v Mariboru doma. Od malega sem hodila na tekme Zlate lisice in punce gledala z velikimi očmi. Želela sem biti del njih. Ko vstopiš v to druščino, je drugače. Ko potujemo po prizoriščih svetovnega pokala, je vedno vse nared za tekmo, postavljene so tribune, vlada evforija. Ko sem bila poškodovana, pa sem lahko denimo v Mariboru čutila, kako vse mesto živi za tekmo svetovnega pokala. Ko se pripravljajo tribune, sneg. To je nekaj posebnega.

Vas je kaj strah, da z neuspehi ne upravičite zaupanja najbližjih?

Ne. Rada imam, da si lahko moji najbližji od blizu pogledajo, kaj sploh delam. Ko te spremljajo od zunaj, si niti najbolj ne predstavljajo, kako vse skupaj poteka.

Vrhunec letošnje sezone bo februarsko svetovno prvenstvo v Schladmingu. S kakšnimi obeti ga pričakujete?

To bo zame nova izkušnja. Še nikoli nisem tekmovala na članskem svetovnem prvenstvu ali olimpijskih igrah. Morda bom malce evforična, a v pozitivnem smislu. Skušala bom tekme vzeti kot vse druge. V Schladmingu še nisem tekmovala.