»Nekje pač moraš biti«

Zakaj ni šel nadstropje više, kjer so občinski prostori? »Nekje pač moraš biti, tu pa mi je všečen ambient,« nam je odvrnil Jašar, ki je bil organizator uradno prijavljenih mariborskih protestov 29. oktobra in 21. decembra. S svojo akcijo hoče sporočiti mariborskemu mestnemu svetu, ki se (še) noče razpustiti, da so se zdaj tudi posamezniki pripravljeni močno izpostaviti zato, da jih prepričajo o odhodu. »Drugega nam preprosto ne preostane več,« je prepričan.

Svoje akcije ni napovedal na spletnih socialnih omrežjih, zato mu je včeraj opoldne družbo delala zgolj peščica prijateljev in somišljenikov iz skupine 29. oktober. Včeraj še ni imel namena ostati v poslopju tudi čez noč, temveč zgolj do konca uradnih ur, to je do 16. ure. »Upam, da nas bo sčasoma vedno več in da bomo enkrat tukaj ostali tudi čez noč,« je napovedal protestnik.

Najprej 41, nato še 330 evrov

Vendar svoje včerajšnje namere ni mogel izpolniti. Že dopoldne so ga policisti nameravali pospremiti iz stavbe, saj se občan bojda ne sme zadrževati v prostorih mestne uprave, če tam nima nobenega uradnega opravka. Po legitimiranju in krajšem pogovoru so ga najprej pustili demonstrirati. Okoli 13. ure pa so mu prišli povedat, da krši javni mir, ga kaznovali z globo 41 evrov in ga pospremili iz poslopja.

Ker je zatem ponovno vstopil v hišo, so mu policisti odvzeli prostost, mu naložili plačilo 330 evrov denarne kazi zaradi ponovnega kršenja javnega reda in miru ter ga odpeljali na policijsko postajo na pridržanje. Zaradi Jašarjeve aretacije se je včeraj popoldne zgodil protestni shod pred sedežem mestne občine, udeležilo se ga je približno 100 ljudi. Protestnikom se je pridružil tudi Jašar, ki so ga policisti spustili na prostost nekaj minut pred 15. uro. Zbranim se je zahvalil za podporo in napovedal, da bo danes spet protestiral.tk