Cena vode v Radencih pa ostaja kljub temu nespremenjena. Vlada je namreč takoj po novem letu omejila dvige cen komunalnih storitev, ki bi bili višji od 30 odstotkov, nato pa sprejela metodologijo za oblikovanje cen komunalnih storitev. Tako bo v Radencih za zdaj vse po starem.

Direktorica občinske uprave Mojca Marovič pravi, da imajo v občini eno najnižjih cen vode v Sloveniji, 0,22 evra za kubični meter vode (v Ljubljani na primer stane 0,46 evra). Nizka je bila, ker do zdaj niso obračunavali omrežnine, a dodaja, da je dejstvo, da nekateri vodi niso bili obnovljeni že 30 ali 40 let in da bodo investicije neizbežne. Ker ministrstvo od njih zahteva obračunavanje omrežnine, so v občini hkrati pod pritiskom države, ki jim nalaga podražitev, in nezadovoljstvom občanov, ki jih bo to prizadelo.

S podražitvijo naj bi kubični meter vode stal 0,65 evra, ob čemer Marovičeva ilustrira, da za toliko denarja dobiš v trgovini le plastenko pitne vode. Na vprašanje, za koliko bi se predvidena podražitev vode v občini poznala na položnici povprečnega občana, je odgovorila, da so podražitve simulirali na primerih občinskih svetnikov, pri čemer bi se svetniku iz Oko-slavcev pri njegovi rabi vode položnica povišala za 1 evro, pri svetniku iz Radencev pa z 28 na kar 42 evrov. md