Nova Gorica.Na ministrstvu za notranje zadeve pravijo, da želijo nepremičnine na nekdanjih mejnih prehodih z Italijo, ki jih ne potrebujejo več, primarno uporabiti za reševanje svojih prostorskih težav. »Pri tem želimo z lokalno skupnostjo urediti tudi čim več odprtih premoženjskih vprašanj ob upoštevanju načel gospodarnosti in preglednosti. Šele po preveritvi možnosti navedenih usmeritev in ugotovitvi, da nepremičnin ni mogoče uporabiti za te namene, vlada odloča o neodplačnem prenosu,« so na ministrstvu pojasnili zaplet med njimi in novogoriško občino.

Novogoriški župan Matej Arčon je prepričan, da izkazan javni interes narekuje brezplačen prenos objektov z ministrstva v last mestne občine. »Če bi pristali na ponudbo za zamenjavo s prostori v sedanji občinski stavbi ali v njeni neposredni okolici, bi bili v neenakopravnem položaju v primerjavi s tistimi občinami, ki so že dobile objekte v last brezplačno,« poudarja Arčon, ki upa, da bodo prišli do enakopravne rešitve glede na prakso, ki že obstaja.

Na Goriškem se zavzemajo za brezplačen prenos objektov na nekdanjih prehodih na Erjavčevi cesti, v Solkanu, Rafutu in Solkan-Polje. V nekdanjem objektu na Rafutu si Goriški muzej prizadeva urediti muzej tihotapstva. Na Erjavčevi cesti, ki jo še vedno »krasi« skupna nadstrešnica, naj bi nastal urbani bivak, v katerem bi bilo mogoče tudi prespati. Sicer pa so po besedah Nadje Velušček iz Zavoda Kinoatelje za objekt, ki je že postal povezovalna točka za Gorico in Novo Gorico, pripravili program, z enako mislečimi društvi pa se povezali v nekakšen konzorcij.

Potem ko je država kot lastnica odstranila poškodovano kabino na nekdanjem mejnem prehodu v Solkanu, župan Arčon prosi ministrstvo za pravosodje in javno upravo, naj na solkanskem prehodu odstrani tudi nadstrešek, kajti stanje, kakršno je, po Arčonovem mnenju tistim, ki prečkajo mejo, ne ponuja prijazne dobrodošlice, obenem pa so jekleni nosilci tudi nevarni za voznike.