»Vrnitev odpisanega« – tako bi lahko opisali rokometno zgodbo zdaj 29-letnega Trboveljčana, ki je športno pot začel v Rudarju v Trbovljah, nekoč enem najboljših rokometnih centrov v Sloveniji. Primoža (rokometaš je bil tudi njegov oče) je rokometna kariera nato vodila v Velenje, kjer je med letoma 2004 in 2008 branil gol Gorenja, potem pa se je podal s trebuhom za kruhom na Dansko. Iz danskega kluba Bjerringbro-Silkeborg je odšel v francoski klub Montpellier, v katerem je storil napako, ki ga je in bo zaznamovala za vse življenje.

»Naredil sem največjo napako v svojem življenju. A ena napaka ne sme zapečatiti moje kariere. Izgubil sem lepo in dobro plačano službo, igral sem v odličnem klubu in družina se je v Franciji odlično počutila,« je po izbruhu stavniške afere v Montpellierju priznal Primož Prošt. Sredi lanskega maja je stavil 3000 evrov, da bo njegov klub izgubil prvi polčas prvenstvene tekme proti domačemu Cessonu, ki se je boril za obstanek v ligi, medtem ko si je Montpellier (na tej tekmi je nastopil brez kopice ključnih igralcev) že predčasno zagotovil naslov francoskega prvaka. To se je potem tudi zgodilo, glede na kvoto (med 2,8 in 2,9) pa je dobitek znašal okoli 8700 evrov, kar pomeni, da je imel Zasavec (zanimivo je, da v prvem polčasu potem sploh ni branil, ampak le v drugem) po odbitju davkov okoli 5000 evrov zaslužka.

Dobitek je sicer dobil izplačan, a ta denar je kasneje porabil za varščino, da ga je sodišče izpustilo na prostost. To je bilo v času, ko so imeli osumljeni igralci prepoved treniranja, medsebojnega približevanja in komuniciranja. Z rojakom Draganom Gajićem sta v Montpellierju stanovala le nekaj metrov narazen, a nista smela spregovoriti niti besede. Ko je sodišče prepoved ukinilo, je denar v celoti dobil nazaj. Čeprav ni šel sam v stavnico, je prevzel odgovornost za nečedno dejanje, saj je šlo za njegov denar. »Mogoče sem bil neumen, ker sem priznal svojo napako. Če tega ne bi storil, ne bi mogel živeti s tem bremenom. In če bi lahko zavrtel čas nazaj, bi znova ravnal enako in vse priznal,« trdi Primož, ki je po poklicu lesarski tehnik.

Pred preiskovalci se je najprej branil z molkom, nato pa je bil 48 ur v priporu. Po dogovoru z odvetnikom je preiskovalnemu sodniku povedal celotno zgodbo, v hišni preiskavi pa so mu zasegli računalnik in telefon. Čeprav je priznal svoj greh (poleg njega sta to storila le še Samuel Honrubia, ki na SP v Španiji blesti v dresu reprezentance Francije, in Luka Karabatić, na sodišču v Parizu pa je obtožnica zaradi prirejanja rezultata tekme vložena proti sedmerici), je bil člen v pogodbi z Montpellierjem jasen: to je prekršek, zaradi katerega sledi prekinitev sodelovanja z igralcem. Pogodba je bila seveda napisana v francoščini, Prošt pa pravi, da do izbruha afere sploh ni vedel, da v njej obstaja tudi člen o prepovedi igranja stav.

Zaradi stavniške afere je ostal brez kluba, po vrnitvi celotne družine (žena in hčerka) v Slovenijo pa je občasno treniral z rokometaši Slovana (živi namreč v Ljubljani) in Gorenja, katerega trener je njegov nekdanji soigralec Branko Tamše. Njegov menedžer je nekdanji rokometaš Andrej Golić, ki je bil ob izbruhu afere slučajno v Montpellierju, kjer ima tudi stanovanje. Golić, ki je nekoč nosil Montpellierjev dres, je Prošta tudi pripeljal v mesto na jugu Francije. Kljub Proštovi vpletenosti v stavniško afero mu je Golić v odkritem pogovoru na štiri oči dejal, da ne bo prekinil sodelovanja z njim, da v težkih trenutkih ne zapušča svojih igralcev in da mu bo pomagal najti nov klub. Tudi odziv v klubu je bil pozitiven, ob odhodu iz Montpellierja pa se je Prošt pogovoril z vsemi (trener, soigralci, zaposleni v klubu) in se jim opravičil.

Priložnost za rokometno rehabilitacijo (če bo Prošt na sodišču spoznan za krivega prirejanja izida tekme, mu grozi tudi zaporna kazen) mu je ponudil tudi reprezentančni selektor Boris Denič. Na priprave za kvalifikacijski tekmi za EP 2014 proti Romuniji in Belorusiji ga Denič niti ni mogel klicati, saj je imel Prošt zaradi kazenskega postopka prepoved komuniciranja z okolico, kasneje pa sta se dobila na pijači. Denič mu je odkrito povedal, da ga, ker ni v tekmovalnem ritmu, ne bo vzel na SP v Španijo, ga je pa uvrstil na seznam 28 igralcev s pravico nastopa.

A od štirih vratarjev s tega seznama sta se tik pred zdajci poškodovala Matevž Skok in Urban Lesjak, tako da je Prošt poleg prvega vratarja Gorazda Škofa nepričakovano dobil vozovnico za Španijo. Tudi na klubski ravni mu je posijalo sonce: čeprav je bil na seznamu želja Atletica iz Madrida in Kielc (a ker je eno tekmo v ligi prvakov za Montpellier že odigral, za omenjena kluba v tej sezoni v Evropi ne bi smel več nastopiti), naj bi po SP okrepil vrste nemškega prvoligaša Wetzlarja. Členi pogodbe so menda že dorečeni, po Španiji pa naj bi Prošt opravil še zdravniški pregled in dal svoj podpis na papir o sodelovanju z Nemci.