Na GZS so spomnili, da se bo slovenski bruto domači proizvod po vseh napovedih tudi letos zmanjšal. "V zadnjem četrtletju leta 2012 in januarju letošnjega leta se je število brezposelnih izrazito povečalo in preseglo 124.000. Prostih delovnih mest je vsak teden manj," so opozorili.

Sporočilo, ki ga vlada daje z dvigom minimalne plače, je sicer res urejeno zakonsko in je posledica rasti življenjskih stroškov, priznavajo na GZS, a dodajajo, da je kljub temu zaskrbljujoče. Menijo, da so plače delovno aktivnega prebivalstva v preozkem razponu.

"Slovenija je vseskozi v evropskem vrhu glede na razmerje med minimalno in povprečno plačo, ki trenutno znaša že 1:2," so zapisali. Zahteve sindikatov po dvigu osnovnih plač in njihove grožnje s stavkami so po mnenju GZS zelo neodgovorne, pričakovanja pa povsem nerealna.

"Zato ponovno apeliramo na sindikate, da prekličejo napovedani stavki, še posebej na sindikat SKEI, da umakne stavkovne zahteve in rešitev najde za pogajalsko mizo," so zapisali v GZS.

Ob tem so opozorili, da so se v letih od 2008 do 2011 v kovinski industriji, elektroindustriji in industriji kovinskih materialov, ki jih pokriva sindikat SKEI, plače na zaposlenega dvigovale sorazmerno z rastjo produktivnosti. "Ta je rasla z višanjem prodaje in dodane vrednosti, a tudi na račun močnega znižanja števila delovnih mest," so zapisali.

Minister za delo Andrej Vizjak je na seji Ekonomsko-socialnega sveta zaradi slabega gospodarskega položaja v petek predlagal spremembo zakona o minimalni plači, tako da se ta letos ne bi uskladila z rastjo cen življenjskih potrebščin. Delodajalci so ta predlog podprli, sindikati pa so ga ostro zavrnili. Minimalna plača bo skladno z zakonom z januarjem tako višja za 2,7 odstotka in bo znašala 783,66 evra.

GZS ne pristaja na dvigovanje plač, ki je posledica zakonskega avtomatizma, pa tudi ne na tisto, ki nima osnove v rasti produktivnosti. "Zato smo na seji ESS tudi predlagali spremembo zakona o minimalni plači, in sicer, da se tudi rast minimalne plače uskladi s tekočimi gospodarskimi gibanji," so še spomnili.