Nemška tiskovna agencija dpa poroča o odločni, zahtevni in zelo ambiciozni tekmovalki, ki zna biti tudi zelo svojevoljna. "Diva iz Slovenije" piše dpa o tekmovalki, ki je v življenjski formi. "Zdaj tako vozim, kot sem si vedno želela. To sem dosegla in točke zdaj prihajajo kar same od sebe," je za agencijo povedala Mazejeva, novinar pa dodaja, da ji 14 sezon potrpežljivosti ne bi pripisal nihče, a tekmovalka je vedno verjela vase in uspelo ji je.

Dominantnost Mazejeve najbolj nazorno opisuje skupni seštevek svetovnega pokala. Po 23 od skupno 37 tekem svetovnega pokala ima Mazejeva že 1474 točk, njena prva zasledovalka Nemka Maria Höfl Riesch pa skoraj pol manj 756, ima pa jih več kot druga in tretja Avstrijka Anna Fenninger (644) skupaj. Razlika 718 točk je rekordna, nazadnje je imela v sezoni 2002/03 ogromno prednost hrvaška smučarka Janica Kostelić, ki si je 12. marca 2003 na finalu v Kvitfjellu privozila že 595 točk naskoka pred Švedinjo Anjo Paerson.

Na dobri poti, da krepko preseže rekorda v končnem seštevku

Kot poroča avstrijska agencija Apa, je slovenska smučarka trenutno razred pred tekmicami. Zadnji dokaz je bil nedeljski superveleslalom v Cortini d'Ampezzo, kjer se je z dvomestno startno številko na stopničke zavihtela le Mazejeva, druge favorizirane smučarke s številkami od 15 do 22 pa tega zaradi slabših vremenskih razmer niso zmogle. Vonnova je bila le sedma, o Mazejevi pa pravi: "Trenutno je najboljša smučarka, najbolj vsestranska." A dokaz za to je tudi 15 stopničk v svetovnem pokalu 2012/13.

Mazejeva je tudi na dobri poti, da krepko preseže rekorda v končnem seštevku svetovnega pokala po osvojenih točkah. Pri ženskah je s 1980 točkami prva Vonnova, Črnjanki manjka še 206 točk, in tudi absolutni rekord Avstrijca Hermanna Maierja - 2000 točk, je oddaljen le malenkost več. "Upam, da bo Tini uspelo. Potem me o rekordu ne bo nihče več nič spraševal," o tem pravi sloviti Hermann Maier.

Zahteven progam v vseh petih disciplinah zdaj zmore brez večjih težav

Da je to le statistika, večkrat rada potrdi tudi Mazejeva, a seveda imajo tudi rekordi posebno veljavo v karieri športnika. Nazadnje je bila superveleslalomske zmage v St. Antonu Korošica zelo vesela, saj se je pridružila ozkemu krogu tekmovalk, ki so zmagale prav v vseh disciplinah svetovnega pokala.

Velik delež uspeha slovenska šampionka pripisuje svoji ekipi, s katero dela od leta 2008. V svetovnem pokalu je bila z novo ekipo leta 2009 šesta, 2010 četrta, 2011 tretja, 2012 druga in letos bi ji le še poškodba lahko preprečila sklepno slavje, mogoče niti to ne. "Ko sem začela delati s to ekipo, je bilo, kot bi začela živeti novo življenje," Mazejevo citira dpa, slovenska smučarka dodaja: "V zadnjih petih letih smo zelo veliko delali. Postala sem bolj konstantna in tako fizično kot mentalno sem zdaj veliko močnejša. Zahteven progam v vseh petih disciplinah zdaj zmorem brez večjih težav."

O sanjski sezoni pa 29-letna Mazejeva pravi: "Vedno je še prostor, da se kaj izboljša. Ta ritem bi zdaj rada obdržala do konca sezone. To je moj cilj." In v takšni formi zdaj prihaja v Maribor. Mazejeva ve, da so pričakovanja domačega občinstva velika in francoska agencija AFP jo citira: "Slovenija se res veseli mojih uspehov. A tudi jaz se veselim vsakič, ko smučam res dobro. Mislim, da bo v Mariboru noro."