Cortina d'Ampezzo je kraj, ki je v vašem srcu napisana z velikimi črkami. Kako doživljate uspehe tu?

Čustva so prisotna in jih ima tudi ekipa Tine Maze. Moja vloga je, da jih ne obešam na veliki zvon, temveč jih skušam čim bolj držati v žepu. Ni časa za evforijo. Treba je voditi barko naprej. Ko so bile nevihte, so šle miši stran. Saj veste, da gredo pri mornarjih ob nevihtah najprej stran miši. A naša barka pluje naprej in to dobro.

Cortina d'Ampezzo je edina ženska tekma svetovnega pokala v Italiji. Tina se tu počuti odlično, vi kot Italijan pa bržčas ne bi imeli nič proti, če bi bilo italijanskih tekem več.

Če govorim v prvi osebni ednine, je tekma v Cortini moja domača. Ne razumite me napak, saj nam tudi Maribor pomeni ogromno. Tini zanesljivo največ. Preprosto ne razumem politike Mednarodne smučarske organizacije, da so Trbižu vzeli tekmi svetovnega pokala. Tudi v Cortini je bila možnost, da bi izpeljali dva superveleslaloma, a direktor ženskega dela svetovnega pokala Atle Skaardal tega ni dovolil. Ne vem, zakaj. Poglejte vzdušje, ki je bilo res pravo. Spomnite se nekaj let nazaj, ko tu ni bilo žive duše, danes pa je ozračje izjemno. Po mojem mnenju bi bilo prav, da bi bilo v Italiji več ženskih tekem svetovnega pokala.

Naslednji tekmi svetovnega pokala bosta domači, po treh letih končno v Mariboru. Kaj lahko pričakujete?

Treba bo biti še bolj zbran. In ohraniti hladno glavo in tople noge, kot sem poudarjal v St. Antonu. Gledalce, ki bodo prišli spodbujat Tino, moramo izkoristiti v naš prid. Ne smemo čutiti pritiska. Prepričan sem, da bo v Mariboru velika fešta. Upam, da bo tudi zaradi Tininih uspehov. Da se organizatorjem zahvalimo z dobrim rezultatom. Pomembno je, da bomo v naslednjih dneh dobro trenirali. Imamo odprti dve možnosti vadbe, a se še nisem odločil, katero bomo izbrali. V igri sta Poso di Fassa in Maria Alm.

Tina navdušuje, njeni uspehi pa so neverjetni za vse, ki jih spremljamo. Vsi se sprašujemo, kdaj bo forma popustila. Ali sploh bo?

Padci so že bili. Tinino slalomsko peto mesto v Flachauu je bil že takšen manjši primer. V glavi ni imela bencina. A to je bilo normalno po takšnem super uspehu, kot ga je Tina dosegla s superveleslalomsko zmago v St. Antonu. Tina ima krivulje na visokem nivoju, zato vi ne občutite padcev, ki jih doživlja med sezono. Razumljivo je, da je bila Tina med sezono kdaj nekoliko slabše pripravljena, ali je imela kakšne drugačne težave, toda venomer je znala iz sebe potegniti maksimum in kljub temu dosegala odlične rezultate.

Torej lahko pričakujemo, da bo Tina navduševala do konca sezone?

Tega ne morem obljubiti. Veliko bo odvisno od premora, ki bo sledil po Moskvi. Doslej v sezoni takšnega premora še ni bilo, zato težko predvidevam, v kakšni luči se bo Tina predstavila na svetovnem prvenstvu. Zato bo čas pred Schladmingom zelo pomemben. V načrtu imamo, da bi šla Tina za dva, tri dneve na morje v Gradež, kjer si bo znova skušala napolniti baterije.

Pred zadnjim slalomom ste dejali, da je Tini zmanjkalo nekaj tehničnega treninga. Glede na to, da boste imeli nekaj dni za vadbo, te bojazni v Mariboru ne bo?

Morate vedeti, da ima Tina na voljo le dva dneva treninga, in sicer v torek in sredo. Če se zgodi kaj nepredvidljivega, nam lahko prekriža vse načrte. En dan bo trenirala slalom, en dan veleslalom. Če ji bosta na teh treningih uspele dve ali tri dobre vožnje, bo pridobila samozavest in bo lahko napadla na vso moč tudi v Mariboru.

V veleslalomu že dolgo ni bilo tekem. Ste se v zadnjem času kaj posvečali tej disciplini?

Nismo. Prednost so imeli slalom in hitre discipline. Toda vemo, kako sistem deluje. Za zdaj deluje. Upam in hkrati verjamem, da se ne bo prav zdaj strgala veriga.