Ni konca ne kraja fenomenalnih uspehov Tine Maze. Iz tedna v teden najboljša slovenska alpska smučarka postavlja mejnike, o katerih poročamo, s katerimi Črnjanka razveseljuje slovensko javnost in navdušuje mednarodno. Cortina d'Ampezzo je bila minuli konec tedna nova postojanka, o kateri glavno vlogo igrajo številke novih mejnikov slovenskega alpskega smučanja.

Sobotna zimska idila v italijanskih Dolomitih, svetovni dediščini pod Unescovo zaščito, je bila navdušujoča. Cortina d'Ampezzo se je s sijajnim vzdušjem v ciljnem izteku predstavila v lepi luči, saj se je za razliko od minulih let zbralo več tisoč smučarskih navdušencev. Nekaj desetin med njimi je bilo tudi Slovencev, ki so mahali s slovenskimi zastavami. S sijajno vožnjo je bila slovenska smučarka dolgo v vodstvu, toda Lindsey Vonn je v nadaljevanju preprečila, da bi se italijansko smučarsko središče za en dan poimenovalo v Tina d'Ampezzo. Vonnova je dokazala, da se je po 27 dnevih odsotnosti z belih strmin v Evropo vrnila odlično pripravljena ter lačna novih zmag, s katerimi postavlja mejnike alpskega smučanja.

Po 22 tekmah sezone je Tina Maze že izboljšala osebni rekord zbranih skupnih točk svetovnega pokala. S 1414 točkami je lanski izkupiček najprej presegla za 12 točk, v nedeljo pa mu je dodala novih 60 točk. Izjemno lep je bil tudi pogled na skupni smukaški seštevek svetovnega pokala, saj se je Tina Maze prebila na tretje mesto, kar pomeni, da je trenutno prav v vseh alpskih smučarskih disciplinah uvrščena med najboljšo trojico! V skupnem seštevku in veleslalomskem neulovljivo vodi, v superveleslalomskem je tudi prevzela vodstvo, v slalomu pa je druga. V soboto je na olimpijski Tofani ostala neizpolnjena le ena želja. Da bi ekipa Tine Maze dosegla prvo smukaško zmago na samostojni poti, saj je trenutno najboljša alpska smučarka na svetu svojo edino dosegla še v času, ko je bila članica slovenske reprezentance.

»Če je smuk moja najslabša disciplina in sem druga, je to nekaj enkratnega. Odlično se počutim v hitrih disciplinah in med smučanjem res uživam. Še posebno sem vesela, da mi je podvig uspel v Cortini, saj je 60 odstotkov moje ekipe Italijanov, tako da so občutki res sijajni. V spodnjem delu sem naredila dve manjši napaki, tako da sem izgubila nekaj hitrosti. Lindsey pa je smučala odlično in zasluženo zmagala. Na tekmi je bila proga precej hitrejša kot na treningu, zato sem se pri valovih nekoliko uštela pri 'timingu',« je na tiskovni konferenci odgovarjala na vprašanja Tina Maze. Ob prihodu v tiskovno središče je bila navdušena nad vodstvom Andreja Šporna v Wengnu. Kranjskogorčan je mahal v ciljni areni, s sedmim mestom na najhitrejšem in najdaljšem smuku sezone pa je naredil dober posel.

Smukaški hit sezone so Američanke, ki so v Cortini z dvema uvrstitvama na zmagovalni oder v tej sezoni zbrale že osem uvrstitev med prve tri. Tokrat se je na tretje mesto uvrstila Leanne Smith, ki ima za seboj slovensko zgodbo o uspehu. Ko smo se v soboto zvečer družili s serviserskim velemojstrom Alešem Sopotnikom v hotelskem resortu Mirage, kjer je bila nastanjena ameriška reprezentanca, nam je zgovorna Leanne Smith razlagala, kako njene zgodbe o uspehu ne bi bilo brez Trboveljčana, ki živi v Whistlerju. Znana zgodba, Sopotnik je dolgoletni velemojster in tvorec številnih uspehov iz ozadja.

Izjemno smučanje je Tina Maze potrdila tudi v težkih razmerah na včerajšnjem superveleslalomu. Čez noč je namreč v Cortini zapadlo deset centimetrov snega, snežilo pa je tudi ves čas superveleslalomske tekme. Organizatorji so zato prestavili start 450 metrov nižje od načrtovanega, tekmovalke pa so se na progo spuščale z minuto in 15 sekundami razmaka. Menjavala se je tudi vidljivost, tako da je imelo najslabše pogoje ravno najboljših sedem smučark. Edina med njimi, ki se je znašla, je bila Črnjanka, ki je kljub utrujenosti in slabemu počutju zasedla tretje mesto (najhitrejša je bila Nemka Viktoria Rebensburg pred Avstrijko Nicole Schmidhofer), druga šesterica z Lindsey Vonn na čelu, ki je naskakovala peto zaporedno superveleslalomsko zmago v Cortini d'Ampezzo, pa težkim razmeram ni bila kos.

»Bila je izjemno težka tekma. Vidljivost pa tako slaba, da nisem videla skoraj nič. Ves čas sem se borila in napadala, kolikor sem imela moči ob slabem počutju. Res ni bilo enostavno. Kako težke razmere so bile, so pokazale druge smučarke najboljše sedmerice, ki so se znašle precej slabše. Da sem se kljub vsemu uvrstila na zmagovalni oder, je neverjetno. Potrebujem dan počitka, da se v postelji odpočijem,« je po vnovičnem uspehu povedala Tina Maze, potem ko je včeraj po tiskovni konferenci stiskala pesti za Ivico Kostelića in se veselila Hrvatove prve slalomske uvrstitve na zmagovalni oder v tej sezoni (v Wengnu je bil tretji).

Od navdušenja je sijal Andrea Massi, ki se je po uspehu Črnjanke takoj pomešal med številne prijatelje, ki so prišli navijat za najboljšo slovensko smučarko, ter z njimi nazdravil s pivom. »Za Tino so prišli navijat moji najboljši prijatelji. Res sem vesel, da se lahko po tako težki tekmi, kot je bila včeraj, veselim z njimi. Tina včeraj glede na razmere ne bi mogla narediti nič več, kot je. Smučala je res odlično, še posebej po tem, ko je v soboto malce zbolela,« je bil navdušen Andrea Massi. Na vprašanje, kako gleda, da Tina Maze na vsaki tekmi krepko poveča vodstvo v svetovnem pokalu, ki zdaj znaša že neverjetnih 718 točk pred Nemko Mario Hoefl Riesch, pa je odgovoril: »Tega raje ne gledam, to zanima bolj vas. Čeprav smo v Cortini videti malce bolj sproščeni, bomo nadaljevali z isto miselnostjo in tempom kot po Soeldnu, kjer je Tina dobila prvo preizkušnjo sezone. Moramo priti čim bolje pripravljeni na svetovno prvenstvo v Schladming ter nadaljevati do finala svetovnega pokala v Lenzerheideju. Veselimo se tudi vseh navijačev, ki bodo prišli na naslednji tekmi svetovnega pokala v Maribor.«