Za razliko od prejšnjih tekem je Slovenija proti Srbiji bolje odigrala prvi polčas.

Dogovorili smo se, da bomo skušali igrati trdo, ostro in agresivno v obrambi, a nam to ni uspevalo. Kar zadeva obrambo, je bila to ena naših slabših iger na tem tekmovanju. Preveč smo padli in razen nekaterih krajših obdobij nismo bili v tem delu igre na ravni prejšnjih tekem. Ne vem, zakaj. Dobili smo preveč zadetkov skozi sredino obrambe, kar ne bi smeli. Imeli smo še veliko izključitev: tudi jaz sem moral na začetku v dobrih dvajsetih minutah dvakrat na kazensko klop, kar se mi v karieri ni še nikoli zgodilo. A sočasno smo proti Srbiji pokazali našo najboljšo predstavo v napadu v Španiji, nasprotniki pa nam kljub spremembam svoje obrambe niso povzročali težav in smo jo zlahka prebijali. Edina večja ovira je bil v drugem polčasu občasno vratar Darko Stanić. A še vedno čakam in čakamo v nadaljevanju prvenstva na idealno slovensko tekmo – dobra napad in obramba tako v prvem kot v drugem polčasu.

Po slovenskem vodstvu z 21:17 so Srbi povedli s 25:22, pri njihovem vodstvu s 30:27 v 54. minuti pa je v petih minutah sledil neverjeten preobrat: slovenski delni izid 6:0.

Ko smo šest minut pred koncem zaostajali za tri zadetke, smo se v trenutku streznili in videli, da tako ne bo šlo več naprej. Grozil nam je poraz, ki bi nas v najslabšem primeru lahko porinil celo na tretje mesto. Vedeli smo, da če slučajno izgubimo, si bomo za poraz krivi izključno sami in nihče drug. A v zadnjih minutah smo le stisnili v obrambi maksimum, vratar Prošt je nekajkrat izjemno posredoval, v napadu pa smo zadeli skoraj vse, kar smo streljali proti srbskim vratom. Na hitro smo obrnili potek tekme v našo korist. Ena od odlik slovenske reprezentance je tudi ta, da se nikoli ne preda, da tudi v najtežjih trenutkih ne izgublja živcev in da ne pride do razpada sistema.

Ali ste pri zaostanku s 27:30 pomislili na to, da takšen poraz pomeni v osmini finala dvoboj z gostitelji Španci, ki so osvojili drugo mesto v skupini D?

Ne, niti v enem trenutku. Nikoli med igro ne razmišljam o takih stvareh, ne računam in ne kalkuliram. Poleg tega tudi nisem vedel, kako se je končala tekma za prvo mesto v skupini D med Španijo in Hrvaško, ki se je začela dobro uro pred našim obračunom s Srbijo. Med tekmo proti Srbiji sem ves čas razmišljal le o tem, kako priti do zmage ali vsaj remija, ki bi nam prinesla prvo mesto, ne pa, kaj se bo z nami dogajalo v nadaljevanju svetovnega prvenstva.

Ste pred SP pričakovali pet zmag Slovenije na petih tekmah?

Lagal bi, če bi dejal, da nismo vedeli, kaj nam prinaša prvo mesto v skupini – lažjega nasprotnika tako v osmini finala kot v četrtfinalu. V Španijo smo šli s ciljem, da osvojimo prvo mesto v skupini, manj kot o drugem pa sploh nismo razmišljali. S prvim mestom smo dobili Egipt, če bi bili drugi ali tretji, pa bi se v osmini finala pomerili s Španijo ali Madžarsko. Vsaj na papirju imamo odprto pot do polfinala in boja za kolajne. Slovenska reprezentanca je samozavestna in kakovostna, igralci pa verjamemo vase in drug v drugega. To se je najbolje videlo predvsem v končnicah tekem, ki smo jih standardno reševali v svojo korist, čeprav imamo v povprečju dokaj mlado in neizkušeno ekipo. Toda končnice smo odigrali tako, kot bi bili starejši in izkušenejši, tudi v najtežjih trenutkih pa smo pokazali in dokazali, da smo pravi kolektiv in klapa.

Na tekmi za prvo mesto v skupini D je Hrvaška premagala Španijo in si otežila pot do polfinala, saj jo po Belorusiji v osmini finala čakajo najprej verjetno Francozi, v četrtfinalu pa še Danci.

Mogoče pa so Španci namerno izgubili proti Hrvatom in si tako namestili lažje nasprotnike, saj bodo v osmini finala igrali s Srbijo, v četrtfinalu pa z reprezentanco Nemčije. Hrvati na tem svetovnem prvenstvu igrajo odlično v obrambi, medtem ko me v napadu na postavljeno obrambo niso navdušili. Toda njihovi hitri protinapadi so ubijalski, prav z obrambo in kontrami pa se dobivajo tekme na velikih tekmovanjih. Vsekakor imamo vsaj na papirju lažjo pot do polfinala kot Hrvaška, zdaj pa moramo to tudi izkoristiti.

V osmini finala se bo Slovenija pomerila z Egiptom, v primeru zmage pa v sredo v četrtfinalu z reprezentanco Rusije.

Zdaj se moramo seveda najprej osredotočiti na Egipčane, ki so v skupini D v Madridu sicer izgubili proti Hrvaški, Španiji in Madžarski ter premagali Avstralijo in remizirali z Alžirijo, a so kljub temu dobra reprezentanca. Če se nekdo uvrsti v osmino finala svetovnega prvenstva, pač ne more biti slab. Egipt sem že nekajkrat gledal na letošnjem SP: njegova globoka obramba bi nam morala ustrezati, saj imamo hitre in spretne igralce, naša 6-0 pa bi morala biti pravo protiorožje zanj. Egipt je premagljiv, naš cilj pa sta zmaga in napredovanje v četrtfinale.