Hirscher (935) je še povečal vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev pred prvim zasledovalcem Norvežanom Akslom Lund Svindalom (747), ki na slalomu ni nastopil. Hirscher s 600 točkami prepričljivo vodi tudi v posebnem slalomskem seštevku, drugi je Neureuther (486), tretji pa Šved Andre Myhrer (330), ki je odstopil na prvi progi.

Na startu prve vožnje sta bila dva Slovenca. Mitja Valenčič je odstopil v zgornjem delu proge in že drugič zapored ostal brez finala na slalomih za svetovni pokal. Klemen Kosi, ki je v Wengnu s 14. mestom v superkombinaciji osvojil prve točke v svetovnem pokalu, pa je z zaostankom 6,10 sekunde na prvi progi izpadel iz najboljše trideseterice ter je zasedel končno 45. mesto.

Do konca sezone so še štirje slalomi, naslednji bo prihodnjo nedeljo v Kitzbühlu, nato sledi slalom na svetovnem prvenstvu v Schladmingu, pred finalno tekmo v Lenzerheideju pa bo še tekma v Kranjski Gori, kjer je bil Valenčič lani osmi.

Po prvi vožnji izjemno tesno

Po prvi vožnji je prvih šest tekmovalcev ločilo le 39 stotink, kar 14 tekmovalcev pa se je v prvi vožnji slaloma zvrstilo v eni sekundi za vodilnim Hirscherjem, zmagovalcem zadnjih treh slalomov, ki pa na drugi progi ni ubranil vodstva. Zmage se je veselil 28-letni Neureuther, ki je po prvi vožnji zasedal drugo mesto s komaj petimi stotinkami sekunde zaostanka, v finalu pa je na progi, ki jo je postavil njegov trener Albert Doppelhofer, nastopil odlično in za 21 stotink ugnal vodilnega Avstrijca, ki je v finalu vpisal šele osmi čas druge vožnje. Tretji je bil Kostelić, ki se je na stopničke povzpel po četrtem mestu na prvi progi, a ostal brez zmage na prizorišču, na katerem je dobil zadnje tri slalome.

Neureuther je vpisal svojo četrto zmago v svetovnem pokalu in drugo letos po zmagi na paralelnem slalomu v Münchnu. Zmaga v Wengnu mu še toliko bolj pomeni, ker je prav na tej klasični postaji svetovnega pokala v letih 1973 in 1974 v slalomu slavil njegov oče Christian Neureuther. "To je neverjetno. Zmagati v Wengnu je res nekaj posebnega," je bil vesel Neureuther mlajši.

V Wengnu je Bojan Križaj natanko pred 33 leti v jugoslovanskem dresu pokoril vso takratno slalomsko svetovno konkurenco s švedskim asom Ingemarjem Stenmarkom na čelu ter osvojil prvo slovensko zmago na tekmah za svetovni pokal. Uspeh je v Wengnu ponovil še na slalomu leta 1981, leta 1986 pa je bil na tem prizorišču nepremagljiv še en Slovenec Rok Petrovič.

V slovenskem taboru razočarani

"Razočaranje na celi črti. Na samem ogledu na tekmi smo se pogovarjali o tem, da je bil Wengen včasih naš srečen kraj, zadnje čase pa se vse bolj zdi, da je naš nesrečen kraj, upam, da se bo to z današnjim dnem končalo. Mitji zaupam, da ve, kaj se je zgodilo, ter da je bila to klasična slalomska napaka, ki se lahko zgodi skoraj pri vsakih vratih. Mitja zaradi tega ni nič slabši in lahko normalno dirka še naprej. Vseeno je sorazmerno v dobri formi," je imel po novem ponesrečenem slovenskem slalomskem nastopu mešane občutke trener ekipe za tehnični disciplini Marko Jurjec.

Valenčič, ki nikakor ne more ponoviti dobrih voženj iz lanske sezone, ni bil prav dolgo na progi. "Kaj naj rečem? Za mano je težek dan. S starta sem se pognal tako kot vedno, odločen, da pokažem najboljše, kar znam. Mislim, da tudi nisem slabo začel tekme, a nato sem že po 20 vratih naredil klasično slalomsko napako, zajel sem količek, in seveda je bilo zame konec tekme. Kar se tiče planov za naprej, imam pred nedeljskim slalomom v Kitzbühlu v načrtih trening v Hinterreithu ter nastop na nočnem slalomu serije Fis v Westendorfu. Drugi odstop ne pomeni nič dobrega, trenutno drsim po lestvici navzdol. Upam, da bom uspel čim prej te trende obrniti nazaj proti vrhu. Ne grem skozi najbolj rožnato obdobje in skušam najti pravo pot. Materiali gotovo niso vzrok mojih slabših izidov oziroma odstopov, uporabljam praktično iste smuči kot v lanski sezoni, razloge iščem bolj pri sebi. Upam, da bom zbral dovolj energije in znanja, da mi bo uspelo krivuljo obrniti navzgor in znova priti med najboljše; trenutno se zdi vse bolj klavrno," je dejal Valenčič, ki bo 1. februarja dopolnil 35 let.