Slovenska izbrana vrsta nadaljuje zmagoviti ples na svetovnem prvenstvu v Španiji. Po Savdski Arabiji, Južni Koreji, Poljski in Belorusiji je v današnji osrednji tekmi v aragonski prestolnici premagala še Srbijo in osvojila prvo mesto v svoji skupini. Za Slovenijo je to sijajno izhodišče pred naslednjimi tekmami na izpadanje, v osmini finala se bo v Barceloni (bržčas) pomerila z Egiptom. Tekma se bo v ponedeljek, 21. januarja, začela ob 19. uri, ob morebitni zmagi pa jo v četrtfinalu čaka zmagovalka dvoboja Rusija - Brazilija.

V uvodno slovensko postavo se je standardnemu sekstetu (vratarju Gorazdu Škofu, krilnima igralcema Draganu Gajiću in Mihi Žvižeju ter zunanjima igralcema Urošu Zormanu in Juretu Dolencu) znova pridružil še visokorasli Primorec Borut Mačkovšek. Na parketu v Zaragozi se je od prve minute odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča, nobena ekipa si ni priigrala več kot gola prednosti.

Uvodnih deset minut izjemno pomembnega dvoboja sta zaznamovala Mačkovšek in Petar Nenadić, skrita aduta slovenskega selektorja Borisa Deniča in srbskega Veselina Vukovića sta dosegla po tri zadetke. Tehtnica se na eno ali drugo strani ni nagnila niti v trenutkih, ko sta ekipi imeli številčno premoč na igrišču, danski sodniški par Hlynar Leisson/Anton Palsson pa je v uvodnih dvanajstih minutah izključil po dva igralca na slovenski in srbski strani.

Slovenski rokometaši so bili povsem osredotočeni na tekmo, do potankosti so izpolnjevali napotke Deniča, na njej ni bilo neresnih in atraktivnih potez, zgolj racionalne in dobro izdelane akcije. V tej šahovski partiji si je Slovenija prvo izdatnejšo prednost priigrala v 23. minuti, ko je Luka Žvižej iz polnasprotnega napada povišal na 13:11, srbska klop pa je z minuto odmora zaustavila slovenski delni izid 3:0. Le nekaj trenutkov zatem je Marko Bezjak zvito ukradel žogo in po bliskoviti akciji povišal na 14:11, po drugi dvominutni izključitvi Dolenca pa so se Srbi približali na gol zaostanka (14:13).

Denič je v prvem polčasu aktiviral skorajda vse razpoložljive moči, na klopi so obsedeli le Nenad Bilbija, Gašper Marguč in Jure Dobelšek, vsi drugi pa se se gnali do skrajnih meja in na odmor odšli z lepo prednostjo treh golov (19:16).

Na začetku drugega polčasa se razmerje moči ni spremenilo, Slovenija je v drugi minuti nadaljevanja po golu Gajića povišala na +4 (20:16), po njegovi "ekshibiciji" - pri kazenskem strelu s sedmih metrov je skušal z lob udarcem premagati nekdanjega vratarja koprskega Cimosa Darka Stanića in pri tem zadel le vratnico - pa je šel napet dvoboj v nasprotno smer.

Na igrišču so se povsem razmahnili srbski rokometaši, naredili delni izid 5:0 in Slovenci so zaostali z 21:22. Deničeva minuta odmora ni prinesla napredka v slovenski igri, tekmeci na nasprotni strani igrišča so jim v 45. minuti ušli na dva gola (22:24). Slovenska obramba je bila na zadovoljivo visoki ravni, najbolj razvpiti srbski rokometaš Momir Ilić je bil pod nadzorom, a škripalo je v slovenskem napadu. Stanić je dosegel pravo delovno temperaturo in nanizal nekaj obramb, Deničevi izbranci pa so v 48. minuti zaostali z 22:25.

Slovenskim rokometašem je v končnici tekme uspel poln preobrat. V 49. minuti so znižali na 24:25, a štiri minute kasneje znova zaostali za tri zadetke (26:29). V izjemno razburljivi končnici je najprej na veliko sceno stopil Bezjak, po dveh njegovih golih je Slovenija v 57. izenačila na 30:30, le minuto zatem pa sta Luka Žvižej iz nasprotnega napada in Gašper Marguč povišala na 32:30 in veliko veselje se je začelo.

V slovenski reprezentanci je Dragan Gajić dosegel sedem, Borut Mačkovšek in Luka Žvižej pa po šest golov.

Skupina C, 5. krog:

Srbija - Slovenija 31:33* (16:19)

Prvi polčas:

Ekipi sta bili v prvih minutah izjemno razpoloženi predvsem v napadu, saj so rokometaši hitro polnili mrežo nasprotnika. Rahlo pobudo so imeli v prvih desetih minutah sicer Slovenci, a si v zelo izenačenem začetku nobena izmed ekip ni uspela priboriti več kot gol prednosti. Nerešljiva uganka za naše rokometaše je bil predvsem Petar Nenadić, ki je bil po 18. minutah srečanja že pri petih zadetkih, medtem ko sta bila pri varovancih Borisa Deniča s tremi goli uspešna Luka Žvižej in Borut Mačkovšek.

Mrtvi tek obeh reprezentanc se je končal v 21. minuti, ko je Slovenija dosegla tri zaporedne zadetke in prvič na tekmi povedla z dvema goloma razlike (13:11). Veliko zaslug za to gre pripisati tudi vratarju Primožu Proštu, ki je v vratih zamenjal nerazpoloženega Gorazda Škofa. Srbskemu selektorju Veselinu Vukoviću tako ni preostalo drugega, kot da zahteva minuto odmora.Čeprav so Slovenci vmes že vodili za tri gole, Srbi niso popuščali, se približali, in imeli celo priložnost za izenačenje. Kljub temu so slovenski rokometaši ob koncu polčasa stopili na plin in na odmor šli s spodbudnim vodstvom 19:16.

Drugi polčas:

Zaradi dvominutne izključitve Primoža prošta ob koncu prvega polčasa je slovenska reprezentanca drugih 30 minut pričela z igralcem manj na igrišču. Številčne prednosti Srbi niso izkoristili, kar je kaznoval Dragan Gajić in poskrbel za vodstvo svojega moštva s štirimi goli prednosti (20:16). A lepa prednost Slovenije ni trajala prav dolgo. Po izključitvi Luke Žvižeja so Srbi zaigrali precej bolje, v igri Slovenije pa so se začele pojavljati številne napake. Posledično so "orli" dosegli kar pet zaporednih golov in prvič po 17. minuti znova prešli v vodstvo.

Igralnega krča, v katerem so se znašli njegovi izbranci, ni z minuto odmora uspel prekiniti niti Boris Denič, saj so Srbi v 45. minuti prvič vodili za dva, dve minuti kasneje pa že za tri zadetke. Z goloma Mačkovška in Gajića je Slovenija po nekajminutni krizi le uspela ujeti priključek, vendar Srbi vodstva niso želeli predati. A ko je že kazalo, da bodo srbski rokometaši našim prizadejali prvi poraz na prvenstvu, je sledil velik preobrat. Slovenci sopet minut pred koncem prestavili v višjo prestavo in s petimi zaporednimi zadetki tekmo znova obrnili v svojo korist. Vse upe Srbov po morebitni zmagi je pol minute pred koncem s svojim drugim golom razblinil Jure Dolenec in Slovenija se je lahko veselila pete zaporedne zmage na prvenstvu in prvega mesta v skupini C.