Šporn, ki se je na progo Lauberhorn pognal s startno številko 3, je izkoristil dobre razmere na progi in s sedmim mestom vpisal najboljši izid v sezoni ter najboljši izid na smukih v Wengnu, kjer je doslej prišel najvišje s 15. mestom v superkombinaciji leta 2006.

Ob prihodu v cilj je za sedem stotink sekunde prevzel vodstvo, ki ga je obdržal vse do starta smučarjev iz prve jakostne smukaške skupine. Enaintridesetletnega Kranjskogorčana je z veliko prednostjo prehitel šele Innerhofer, aktualni svetovni superveleslalomski prvak, ki se je veselil pete zmage v svetovnem pokalu in tretje smukaške, potem ko je v tej sezoni slavil že na smuku v Beaver Creeku, decembra 2008 pa je bil najhitrejši v Bormiu.

"Že v Bormiu sem bil zadovoljen s smučanjem in se je videlo, da sem lahko izjemno hiter, čeprav se mi nazadnje ni sešlo, zdaj pa je prišla končno še rezultatska potrditev in to prav pred mojo najljubšo progo v Kitzbühlu," je bil rezultata, ki ga je čakal celo sezono, vesel Šporn, ki je z mislimi že na naslednji smukaški postaji.

Šporn zadovoljen z zgornjim delom

Na današnjem smuku je bil zadovoljen zlasti z zgornjim delom: "V zgornjem delu sem bil res izjemno hiter, z agresivno linijo sem dosegel dober čas in si nabral dovolj rezerve. Brüggli sem odpeljal solidno in nisem izgubil preveč časa, manjša napaka se mi je pripetila po koncu Langentrajna ter sem nekoliko narobe vstopil v ciljni S. Ustrašil sem se, da bi preveč šel v desno v zaščitno ograjo ter sem nekoliko 'cuknil' nazaj. Brez te zadnje napake bi bil verjetno še višje na vsaj četrtem mestu, če se ne bi boril za tretje mesto in stopničke. Definitivno pa sem zelo zadovoljen s tem rezultatom. Tudi rezultatsko se je pokazalo, da v redu smučam, ne le da sem v to bil prepričan le sam."

"Bilo je noro, prikazal sem sanjsko vožnjo, dodatno motivacijo pa mi je dalo sijajno občinstvo. Ujel sem najbolj agresivno linijo ter smuk odpeljal brezhibno. Uresničile so se mi otroške sanje," je vrelo iz 28-letnega Innerhoferja pred več kot 30.000 gledalci v ciljni areni.

Na startu še trije Slovenci

Na startu so bili še trije Slovenci. Rok Perko, ki je v letošnji sezoni zablestel z drugim mestom na smuku v Val Gardeni, je tokrat končal brez uvrstitve ter je odstopil na zadnjem ciljnem skoku in brez posledic pristal v zaščitni mreži. Andrej Jerman je po hujši napaki na prehodu Munsch v cilj prišel z več kot šestimi sekundami zaostanka ter je ostal brez točk. Tako kot Perko pred njim je odstopil tudi Boštjan Kline, zadnji od slovenske četverice v Wengnu.

V smukaškem seštevku svetovnega pokala je vodilno mesto ohranil Norvežan Aksel Lund Svindal (285), ki je odstopil po padcu, po skoku so se mu odpele smuči. Na drugo mesto se je zavihtel Innerhofer (233), ki za Svindalom zaostaja 52 točk. Tretji je Kröll (221). Perko je na 18. mestu smukaškega seštevka (84), Šporn, ki je potrdil dobro formo pred smukom v Kitzbühlu, kjer je bil januarja 2010 drugi, je v smukaškem seštevku po nizu povprečnih rezultatov v letošnji sezoni skočil na 21. mesto (63).

Na vrhu razpredelnice skupnega sešteva ni sprememb. V vodstvu je Marcel Hirscher (855), ki je wengensko superkombinacijo in smuk izpustil, drugi je Svindal (747), tretji pa Ted Ligety (676), ki ga prav tako ni bilo na startu smuka.

V Wengnu bo v nedeljo na sporedu še slalom.

Clarey v Wengnu postavil nov hitrostni mejnik

V Wengnu je padel nov hitrostni mejnik. Francoz Johan Clarey je postavil novo rekordno znamko na smukih za svetovni pokal. Rekord Švicarja Carla Janke (158,77 km/h) s petkove superkombinacije je trajal natanko en dan, saj so danes merilci hitrosti Clareyju na enem do odsekov izmerili 161,9 km/h.

Da bi lahko smukači tokrat na najdaljši smukaški progi na svetu presegli 160 kilometrov na uro, se je že napovedovalo na treningu pred smukom. Nato je sledil zelo hiter superkombinacijski smuk. Švicarski alpski smučar Carlo Janka je na odseku Hannegschuss dosegel hitrost 158,77 kilometra na uro in padel je dotedanji rekord Italijana Stefana Thaneija, ki je prav tako v superkombinaciji v Wengnu leta 2005 smučal s 156,96 km/h. A se je Janka v zgodovino kot najhitrejši smučar v svetovnem pokalu vpisal za natanko za en dan. Njegov rekord je padel že na klasični smukaški preizkušnja na slovitem Lauberhornu.

Francoz Clarey je rekordno znamko potisnil krepko čez 160 kilometrov na uro. "Hitrostni rekord je v moji lasti, to je novica dneva. Res sem srečen. Mislim, da bom rekord obdržal kar nekaj časa," je v nekoliko šaljivem tonu dejal 32-letni francoski alpski smučar, ki bi raje kot rekord imel uvrstitev na stopničke v Wengnu. Na smuku je zasedel peto mesto. Kljub največji izmerjeni hitrosti na enem izmed odsekov več kot štiri kilometre dolge proge je v cilju za zmagovalcem preizkušnje Christofom Innerhoferjem zaostal za sekundo in 17 stotink.