V slovenski vrsti so na prvi od dveh tekem v Saporu, za katero prireditelji niso izpeljali kvalifikacij, tako da je bilo na startu 54 skakalcev, brez finala ostali Matjaž Pungertar s 33., Jernej Damjan s 40. in Nejc Dežman s 50. mestom, medtem ko so Tomaža Nagliča diskvalificirali zaradi neustreznega dresa.

V drugi seriji Slovenci skakali malce slabše

Tekma je minila v precej vetrovnih razmerah, prireditelji so kvalifikacije zaradi močnega sneženja in vetra odpovedali, saj je v deželo vzhajajočega sonca pripotovalo le 54 skakalcev in so vsi nastopili v prvi seriji. Med njimi je bilo tudi sedem Slovencev.

Po prvi seriji je imela trojica slovenskih skakalcev še nekoliko boljše izhodišče; Kranjec je bil drugi, Tepeš peti in Prevc deveti. Slednjemu v finalu ni uspel tako dober skok, tako da je zdrsnil na 15. mesto, tudi Tepeš je v drugi skočil nekoliko slabše in tekmo končal kot 12. Kranjcu je tudi v finalu uspel dober nastop. Pristal je pri 130,5 metra, kar je bilo na koncu dovolj za tretje mesto in prve posamične stopničke v sezoni, skupno 15. v karieri na tekmah svetovnega pokala.

Janus: Tekma je bila super

Glavni trener A-reprezentance Goran Janus je bil po prvi tekmi v Saporu zadovoljen z nastopi svojih varovancev. "Tekma je bila seveda super, zelo smo zadovoljni, Robiju je prvič letos uspelo priti na stopničke. Upam, da se bo tako nadaljevalo tudi naprej v sezoni. Jurij in Pero sta imela nekoliko slabše pogoje, sta pa tudi skočila malo slabše kot v prvo. Na tej skakalnici se to hitro pozna pri metrih. Toda uvrstitvi med petnajsterico sta vseeno zelo dobri," je poudaril Janus.

Do prve zmage v karieri je prišel veteran v češki vrsti Matura, ki bo ta mesec dopolnil 33 let. In ne samo do prve zmage, prvič sploh je stal na stopničkah na tekmah svetovnega pokala. Avstrijci so danes doživeli pravi polom, saj je bil najboljši v rdeče-beli vrsti Wolfgang Loitzl na 18. mestu.

Schlierenzauer tekmi na Japonskem izpustil

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je rumeno majico zadržal Avstrijec Gregor Schlierenzauer (840 točk), ki bo obe tekmi na Japonskem izpustil, Norvežan Anders Bardal (705), danes četrti, je skupno na drugem mestu, tretji pa je Nemec Severin Freund (601). Najboljši Slovenec je še vedno Jaka Hvala (298), ki bo tekmi na Japonskem in v Vikersundu izpustil zaradi nastopa na mladinskem svetovnem prvenstvu v Liberecu, na 12. mestu, Peter Prevc (294) je mesto za njim.

V nedeljo bo v Saporu na sporedu še ena tekma svetovnega pokala; prva serija se bo začela ob 2. uri zjutraj po srednjeevropskem času. Nato pa se bo skakalna karavana preselila v Vikersund, kjer je Kranjec lani osvojil naslov svetovnega prvaka v poletih.