Prvo, drugo ali tretje mesto v skupini, v osmini finala pa obračun s Španijo, Hrvaško, Madžarsko, Egiptom ali Alžirijo – to so možni scenariji za Slovenijo, ki je pred zadnjim krogom na vrhu skupine C (8 točk, Srbija in Poljska po 6), medtem ko je vrstni red v skupini D v Madridu naslednji: Španija in Hrvaška po 8, Madžarska 4, Alžirija 3, Egipt in odpisana Avstralija po 1. Za zdaj je jasno le to, da Sloveniji prvo mesto v skupini C prinašata zmaga ali remi proti Srbiji, poraz pa pomeni slovo od številke ena.

Ob pričakovani zmagi proti Južni Koreji bi imela Poljska enako točk kot Slovenija (če bi izgubila proti Srbom) in Srbija. Potem bi prišlo do kroga treh reprezentanc z enakim točkovnim izkupičkom, vrstni red pa bi se odločal na osnovi naslednjih meril: točke, osvojene na medsebojnih tekmah, nato pa odloča razlika v zadetkih na medsebojnih tekmah, število danih zadetkov na medsebojnih tekmah, skupna razlika v zadetkih na vseh tekmah, število doseženih zadetkov na vseh tekmah in na koncu ostaja še žreb. Prvo in drugo mesto prinašata igranje osmine finala v Barceloni, tretje v Zaragozi.

»Po tekmi s Poljaki sem staknil poškodbo prepone, po tekmi z Belorusijo pa imam hude bolečine v členku prsta na nogi. A še vedno je bolje, da sem poškodovan jaz, kot pa kateri od igralcev,« je včeraj pojasnil vidno šepajoči selektor Boris Denič. Po opoldanskem treningu so včeraj sledili novinarska konferenca, kosilo in počitek, nato pa videoanaliza današnjih nasprotnikov. »Psihološko bi morali biti v prednosti pred Srbi: mi smo na zadnji tekmi premagali Belorusijo, oni pa so izgubili s Poljsko. In to na najhujši možni način – s prejetim zadetkom v zadnji sekundi,« je ocenil Denič, ki v Zaragozi (včeraj je obe reprezentanci v hotelu obiskal nekdanji igralec celjskega kluba Dragan Škrbić) pogosto popije kavico s srbskim selektorjem Veselinom Vukovićem.

Tako Slovenija kot Srbija bosta danes odigrali že peto tekmo v osmih dneh, Denič pa priznava, da njegova ekipa (še) ni v vrhunski formi. Slovenski selektor (upa, da bo za obračun s Srbi po poškodbi prsta na »šuterski« roki končno nared tudi Nenad Bilbija) je po lanskem EP kritiziral nesodobno in dekadentno igro Srbije, a zdaj opozarja: »Njen igralski kader je precej spremenjen. Tekaško so zelo dobri in nobena reprezentanca jih v letošnjem SP ni pretekla. Oboji smo iztrošeni po štirih tekmah, a oni so telesno močnejši od nas. Kar se tiče igralnih položajev, imajo plejado vrhunskih bekov in kakovostne krožne napadalce, njihova najšibkejša točka pa so krila.« Na vprašanje, ali je odlični Momir Ilić (Kiel) srbski Sergej Rutenka, Denič odgovarja: »Mogoče, ampak Srbija ima več Rutenk.«

Krožni napadalec Miha Žvižej je prepričan, da je Slovenija sposobna premagati Srbijo: »Že pred SP smo to napovedovali. V Zaragozi smo dosegli štiri zmage zapored in smo še bolj samozavestni. A nikakor si ne smemo dovoliti takšnega katastrofalnega prvega polčasa, kot smo ga prikazali proti Belorusiji. Igro iz drugih polčasov moramo raztegniti na vseh šestdeset minut in potem Srbi nimajo možnosti.« Tudi organizator igre Marko Bezjak je optimist: »Slovenija bo zmagovalka skupine. Srbija ima veliko težkokategornikov, proti katerim bi morala biti naša hitrost glavni adut. Proti prav tako težki Belorusiji ni bila, a upam, da bo tokrat drugače.« dek