Srbija je proti Poljski sredi drugega polčasa vodila že z 20:16, nato pa po prejetem zadetku v zadnji sekundi izgubila s 24:25.

Takšni porazi so najbolj težki in boleči, a življenje mora iti naprej. Mogoče nam je usoda odvzela tisto, kar nam je dala v Alicanteju na kvalifikacijah za olimpijske igre v Londonu, ko smo z zadetkom v zadnji sekundi premagali prav Poljake. Po visokem vodstvu smo dobili nekaj izključitev, najbolj usodne pa so bile tiste, ki so jih dobili igralci, ki so držali sredino obrambe. Poleg tega je Szmal ubranil nekaj strelov zapored, Poljaki so vstali od mrtvih in se vrnili v igro, na koncu pa srečno zmagali.

Toda takšni boleči porazi po navadi zelo slabo vplivajo na psiho in samozavest igralcev.

Drži, a kljub temu imamo svojo usodo v lastnih rokah in na ramenih. A vedeli smo, da bi kljub zmagi ali remiju proti Poljski morali premagati Slovenijo, če želimo osvojiti prvo mesto v skupini C v Zaragozi. Po nesrečnem porazu smo imeli sestanek in se odkrito pogovorili. Dogovorili smo se, da bomo skušali takoj pozabiti na neuspeh proti Poljski in se osredotočiti le na Slovenijo. Upam, da bo to imelo pozitiven učinek. Zelo prav nam je prišel tudi včerajšnji prosti dan, da smo se lahko regenerirali, razbistrili glave in se dobro pripravili na tekmo s Slovenijo.

Slovenija na prvih štirih tekmah na SP ni izgubila niti točke in vodi v skupini C.

Gre za reprezentanco, ki igra hiter in sodoben rokomet in v vsakem trenutku ve, kaj želi in hoče. V igri bodo odločale malenkosti. Zavedamo se, da nas čaka peklenskih šestdeset minut, po katerih se bo videlo, kdo je boljši. Toda mi moramo razmišljati predvsem o sebi: če bomo pokazali takšno igro, kot smo je sposobni in kot se pričakuje od nas, se ne bojim za končni izid. Igralci smo prijatelji, med sabo se dobro poznamo in tudi v Zaragozi gremo pogosto skupaj na pijačo. A ko se bo tekma začela, prijateljstva začasno ne bo. Na igrišču bomo sovražniki, po tekmi pa bomo skupaj odšli na pivo. Za nas je tekma s Slovenijo finale pred finalom, z zmago in prvim mestom v skupini pa bi si zelo odprli pot proti končnici SP.

Katere so glavne prednosti in slabosti slovenske reprezentance v primerjavi s srbsko?

Čeprav nam z lanskega evropskega prvenstva v Srbiji manjka kar devet igralcev, našo glavno prednost vidim v večjih mednarodnih izkušnjah. Za sabo imamo več nastopov na velikih tekmovanjih, na katerih Slovenije pred EP 2012 z redkimi izjemami sploh ni bilo. Slovenci so v majhni prednosti, ker lahko igrajo z vsemi šestnajstimi igralci, ki so približno enake kakovosti in ki jih lahko selektor Denič stalno rotira. To je zelo pomembno zaradi napornega turnirskega sistema tekmovanja, prav tako je slovenska prednost tudi hitrost. Slabosti Slovenije? Seveda obstajajo, vendar o njih ne bom javno govoril, ker bi s tem razkrival naše načrte in taktiko. Pripravljamo se tako, da bomo njihove slabosti čim bolje izkoristili v svoj prid.

V slovenski reprezentanci so tudi štirje vaši klubski soigralci iz Celja: Sebastian Skube, Borut Mačkovšek, Luka Žvižej in Gašper Marguč.

Poleg teh štirih je v Španiji skupno skoraj 70 odstotkov igralcev iz slovenskih klubov, vse pa dobro poznam. Žvižej je kakovosten in izkušen igralec, dober tako v napadu kot v obrambi. Skube je mlad, a odličen igralec, Mačkovšek in Marguč sta prihodnost slovenskega rokometa. Skupaj z nekaterimi izkušenejšimi igralci, kot so Zorman, Kavtičnik, Gajić, Škof in drugi, sestavljajo reprezentanco, ki se je že večkrat dokazala in pred katero je zares svetla prihodnost.

Vse je še odprto tudi v skupini D v Madridu: Španija ali Hrvaška bosta številka ena in dve, za tri in štiri pa so v igri Madžarska, Egipt in Alžirija.

O prvem mestu v Madridu bo odločal neposredni dvoboj med doslej še neporaženimi Španci in Hrvati. Hrvaška igra odlično, Španija pa se je v prejšnjem krogu do 50. minute zelo mučila z Madžarsko. Kljub temu bi dal prednost Španiji zaradi domačega igrišča. Pričakujem, da bo tretje mesto osvojila Madžarska, četrto pa Egipt. Za nas je najpomembneje, da bomo številka ena ali dve v Zaragozi, s čimer bi se v osmini finala izognili Špancem in Hrvatom. Z zmago proti Sloveniji bi bili prvi v skupini C in bi se v osmini finala pomerili z Egipčani. To bi bila odlična priložnost, da se jim maščujemo za boleč poraz na pripravljalni tekmi za SP na božični večer v Vrnjački Banji, ko so nas pred domačimi navijači povozili kar s šestnajstimi zadetki razlike.