Do lani je bila mondena Cortina d'Ampezzo eno redkih prizorišč svetovnega pokala, na katerem se Tina Maze še ni povzpela na zmagovalne stopničke. Črnjanka je lani na olimpijski Tofani naredila korak naprej in se na superveleslalomu uvrstila na najnižjo stopničko zmagovalnega odra. Letos je pripotovala na edino žensko italijansko prizorišče svetovnega pokala (moški so imeli v tej sezoni preizkušnje v Madonni di Campiglio, Val Gardeni, Alti Badii in Bormiu – vse so bile na koledarju decembra) v podobi, v kakršni doslej še ni bila. Kot glavna zvezdnica svetovnega alpskega smučanja.

Zaradi izjemnega zanimanja svetovnih medijev za zgodbo o uspehu Tine Maze so organizatorji organizirali tiskovno konferenco tudi v Dolomitih. Izjemna pot Slovenke je namreč močno povezana z Italijo, saj so v njeni petčlanski ekipi kar trije Italijani: vodja ekipe Andrea Massi, trener Livio Magoni in serviser Andrea Vianello. Poleg glavne igralke slovensko povprečje dviguje le fizioterapevtka Nežka Poljanšek, ki je bila med včerajšnjim treningom glavna spremljevalka Tine Maze v mešani coni, saj je Massi na startu pozabil nahrbtnik, tako da se je po prihodu v cilj takoj odpravil nazaj na start.

Pred sezono največja tekmica Tine Maze Lindsey Vonn se na terenu ukvarja bolj z drugimi vprašanji kot s športnimi. Novinarji bi na vsak način radi izvedeli, kaj se dogaja med njo in ameriškim velezvezdnikom Tigerjem Woodsom. Uradne potrditve z obeh strani, da sta kaj več kot prijatelja, ni, so pa avstrijski novinarji našli povezavo, da je ta teden Tiger Woods prespal v bližini Salzburga, preden je naslednji dan nadaljeval pot v Abu Dabi. Lindsey Vonn skuša biti čim bolj osredotočena na prihajajoči tekmi v hitrih disciplinah na enem njenih najljubših prizorišč svetovnega pokala. Štirikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala, ki se je letos tudi uradno ločila, je namreč v Cortini zmagala že šestkrat, na zmagovalni oder pa se je uvrstila skupno 13-krat. Poleg tega bo Vonnova v Cortini lovila še nekatere mejnike, ki so vredni spoštovanja in so težko predstavljivi. V nedeljo bo na superveleslalomu skušala doseči peto superveleslalomsko zmago zapored na tem prizorišču, s katero bi postala najuspešnejša smučarka v tej disciplini vseh časov (pred njo sta podoben mejnik dosegli le Annemarie Moser Pröll s šestimi zaporednimi smukaškimi zmagami med letoma 1973 in 1978 v Pfrontenu in Anja Paerson s petimi slalomskimi prvimi mesti med letoma 2002 in 2005 v Mariboru). Z morebitnima dvema zmagama v soboto in nedeljo bi Lindsey Vonn postala prva alpska smučarka v zgodovini, ki je v hitrih disciplinah zmagala na 50 preizkušnjah (takšen podvig tudi še ni uspel nobenemu moškemu).

Velika ovira Lindsey Vonn bo Tina Maze, ki bo v nedeljo na superveleslalomu nastopila na krilih zmage v St. Antonu, po kateri so ji lahko v tej disciplini po letih čakanja odpadli vsi zadržki. Poleg tega bo lahko nastopila na krilih lanskega tretjega mesta, ko se je edinokrat doslej v Cortini uvrstila na zmagovalni oder. Črnjanka se je včeraj na treningu, ki je minil v idiličnem vremenu (napoved za danes in jutri je precej slabša), predstavila v krasni luči, saj je zaostala le za Italijanko Danielo Merighetti.

»Na treningu sem uživala. Smuči so dobro tekle, v smučarskih čevljih sem se počutila odlično, dobro sem drsela in posledično dosegla dober čas. S treningom sem zelo zadovoljna. Prepričala sem se, da sem lahko tudi v Cortini čisto spredaj. Proga je zelo lepa, ni pretrda, na nekaterih odsekih precej hitra,« je bila z nastopom zadovoljna Tina Maze ter nadaljevala: »Lani sem z uvrstitvijo na zmagovalni oder v Cortini naredila korak naprej. Sobotni in nedeljski nastop lahko pričakujem sproščena. Ohraniti moram hladno glavo in dobro smučati, potem bo prišel tudi rezultat. V Italiji se vedno počutim odlično. Hrana mi ustreza in ko pojem kaj dobrega, se tudi počutim dobro. Škoda, da so Italijani izgubili tekmo svetovnega pokala v Trbižu, ki je bila prav tako zelo lepa.«

»S treningom nisem zadovoljna. Imela sem zelo okroglo linijo, nisem pustila smuči teči. A pomembno je, da vem, kako do boljšega rezultata. Sneg je zelo agresiven, najbolje bi ga primerjala s stisnjenim pršičem. Ne smeš biti pregrob, ker si sicer počasen. Proga mi je zelo všeč. V Cortino rada prihajam. Moj cilj je izpeljati dobre vožnje. Trudim se, da bi se spustila pod 20. mesto. Bomo videli, kako se bom znašla na tekmi, kjer naj bi bilo oblačno, popoldan pa naj bi tudi snežilo,« pa je svoj nastop ocenila Ilka Štuhec, ki je dosegla 33. čas treninga, na katerem je grdo padla Avstrijka Anna Fenninger.