Prav zaradi Kavčičevih posledic se je na organizatorje kar vsulo vprašanj, zakaj niso zaradi izjemne vročine (čez noč se je sicer shladilo, vročina 45 stopinj pa se je preselila nad Sydney) uporabili pravila »extreme heat suspend« (ni igranja zaradi izjemne vročine). Celo šef urgence v bolnici v Melbournu je opozoril organizatorje, da je kar nekaj odstotkov od 35.711 gledalcev iskalo pomoč. Wayne McEvan, ki ima na turnirju vlogo razsodnika, ki odloči prekinitev igranja zaradi visokih temperatur, pa mora poslušati mnenja še treh članov komisije. Ob visoki temperaturi se mora namreč izmeriti še prekoračeno vlažnost zraka, prekomerno nevarno zračenje in, kar je najbolj pomembno, vremenska napoved mora visoke temperature predvideti za nekaj dni. Ob času igranja Kavčiča je bil izpolnjen samo pogoj izjemno visoke temperature. Prepoved igranja na odprtih igriščih pomeni, da se morajo potem pod enakimi pogoji igrati dvoboji pod zaprtimi strehami stadiona Rod Laver in arene Hisense. Popolnoma se spremeni urnik igranja, kar pomeni razpad sistema televizijskih prenosov, ki so vezani na oglaševanje. Zaplet je kompliciran, zato so se raje odločili za gladiatorske boje v vročini, ki pa ni prizadela samo našega igralca, temveč tudi številne druge. Sodniki so le dovolili, da je pri dekletih dovoljeno deset minut počitka med dvema nizoma, neomejeno pitje tudi med posameznimi točkami in »ovratnice« iz ledu, zavitega v brisačo, potem ko je ob pol petih popoldne, ko je Blaž Kavčič igral odločilne točke, termometer kazal natanko 40,4 stopinje Celzija.

Sicer pa je v Melbournu tudi na oblačilih na igrišču prevladujoča rumena barva sonca. V rumeno so oblečene Viktoria Azarenka, Marija Šarapova, Ana Ivanović, Casey Delaqua med znanimi igralkami. Rumeni so tudi Andy Murray, Lleyton Hewitt, Novak Đoković, Fernando Verdasco, rumena sta bila tudi Blaž Kavčič in njegov nasprotnik James Duckworth.

Med posebne dogodke turnirja pa šteje rojstvo hčerke Zahare Ciprčanu Marcosu Baghdatisu (mama je nekdanja hrvaška teniška igralka Karolina Šprem), zaroka ruske igralke Marije Kirilenko z igralcem hokeja v NHL Rusom Aleksom Ovečkinom in najava zaroke Caroline Wozniacki z Roryjem McIlroyem, zvezdo golfa. Brez dvoma pa je najbolj občudovana zvezda med avstralskimi najstnicami dvaindvajsetletni in 203 centimetre visoki poljski teniški igralec Jerzy Janowicz, ki je v enem letu na ATP skočil za dvesto mest in premagal ase, kot so Kohlschreiber, Ćilić, Murray in Tipsarević. V Melbournu mu dekleta na igrišče mečejo rože.