»V sekciji gradbincev sta dve skupini. Prva navija, da bi se z gradbenimi stroji odpeljali pred parlament in na tak način zahtevali rešitve, druga pa miri strasti v prepričanju, da se moramo pogovarjati. Gradbeništvo je na dnu in če država ne bo ničesar naredila, bomo vsi propadli,« je včeraj v Zrečah na tradicionalnem srečanju gradbincev dejal Franci Bukovec, predsednik sekcije gradbincev pri Obrtno-podjetniški zbornici. Opozorila, da lahko med gradbinci vsak hip zavre, so bila namenjena Sabini Koleša, generalni direktorici direktorata za podjetništvo, konkurenčnost in tehnologijo na gospodarskem ministrstvu. Gradbinci iz vseh koncev Slovenije, ki so se v Zrečah zbrali na tradicionalnem srečanju gradbincev, so namreč od Koleševe zahtevali jasna pojasnila, na kakšen način jim bo ministrstvo pomagalo povzpeti se iz dna.

Največja težava, ki pesti naše gradbince, je pomanjkanje dela. Poleg tega da se je lani krepko zmanjšal obseg javnih naročil, od katerih so si pred leti rezali velik kos kruha, jih je dotolkla še nelojalna konkurenca. Po Bukovčevih besedah je marsikdo izkoristil subvencijo za samozaposlitev in se brez pravih izkušenj vrinil na trg. Ljudje so lahko brez težav kot samostojni podjetniki prijavili dejavnost zaključnih del v gradbeništvu in svoje storitve ponujali pod uveljavljeno ceno. »Zgodilo se je dvoje. Novodobni podjetniki so sebe spravili v poslovne težave, nam pa so zbijali ceno. Kaj in kako so delali, pa tako ni nihče preverjal,« je opozoril predsednik sekcije gradbincev, ki šteje kar 12.000 članov. Kot tretji problem, ki jih najbolj žuli, je izpostavil nedelovanje pravne države. Številni gradbinci so ravno zato, ker na sodišču niso mogli pravočasno izterjati svojega, izgubili podjetja in tudi hiše.

Sabina Koleša je gradbincem dejala, da sta za večino težav, ki so jih omenjali, pristojni finančno ministrstvo ter ministrstvo za infrastrukturo in promet, da pa bo kljub temu gospodarsko ministrstvo poskušalo povezati vse odgovorne in poiskati konkretne predloge za rešitve. Ker se bo četrti paket vladnih ukrepov obravnaval že prihodnji mesec, je gradbince pozvala, naj v roku enega tedna pripravijo svoje predloge.