Najboljši slovenski biatlonec je tako z novimi stopničkami le še nadaljeval niz uspehov v tej sezoni; zdaj ima že dve zmagi, eno drugo mesto in dve tretji na tekmah najvišje ravni. V Anterselvi je Fak nastopil zelo odločno, saj je bil že dan pred tekmo prepričan v svoj uspeh. Z drugim tekaškim časom je zaostal le za drugouvrščenim Svendsnom, toda prav zadnji strel v položaju stoje je zgrešil, kar pa je nato vseeno zadoščalo za najnižjo stopničko zmagovalnega odra.

Zmagal je Šipulin, ki je s tem zaokrožil četrtkov uspeh svoje sestre Anastazije Kuzmine. Tretjo zmago kariere si je pritekel in predvsem pristreljal z brezhibno strelsko predstavo. Svendsen na drugem mestu je z enim obiskom kazenskega kroga zaostal za 12,8 sekunde, Fak na tretjem pa za 20,4 sekunde. Slednji se je v skupnem seštevku svetovnega pokala zdaj povzpel na šesto mesto in ima 393 točk. V vodstvu ostaja danes šestouvrščeni Francoz Martin Fourcade (602), za njim sta Svendsen s 543 in Rus Jevgenij Ustjugov s 452.

Zadnji strel vzel možnosti za zmago

"Koncentracija žal ni zdržala do konca pri zadnjem strelu. Ker tekmujemo precej visoko, nam še bolj primanjkuje kisika in vdih premalo pred zadnjim proženjem je bil usoden. Tudi sam bi bil bolj zadovoljen s popolnim strelskim izkupičkom, ki bi mi najbrž omogočil zmago, vendar je tudi tretje mesto odlično. Vesel sem, da je spet prišlo do rezultatskega dviga, ki me spet vrača na decembrsko raven. Ob progi sem imel dovolj informacij, da sem vedel za svoje možnosti. Sicer pa v zadnjem krogu ni nikoli prav veliko prostora za taktiziranje, le plin je potrebno pohoditi do konca. Jutri bo že nova tekma, za katero imam dobro izhodišče, ki ga bo potrebno tudi izkoristiti. To bo naporen vikend, saj v nedeljo nastopamo še s štafeto in bo dobra regeneracija še kako potrebna," je po uspehu razmišljal Jakov Fak.

Solidno predstavo je prikazal tudi Klemen Bauer, ki je osvojil 24. mesto. V kazenskem krogu se je po streljanju stoje zavrtel dvakrat, sicer bi mu osmi tekaški čas bržkone pomagal do še višje uvrstitve. "Jakov je zares prikazal mojstrstvo, sam pa moram biti tudi zadovoljen. Čeprav sem zgrešil dvakrat, sem svoje streljanje sestavil bistveno bolje in tudi izvedba je bila bolj pravilna. Po tej tekmi imam spet mnogo boljše občutke kot pred tem v Ruhpoldingu," pa je dejal Bauer. Oba preostala slovenska predstavnika sta boljši uvrstitvi pustila na strelišču. Janez Marič je zasedel 77. mesto, Peter Dokl pa je bil 97., oba sta zgrešila po štirikrat.

"Ne moremo se pritoževati. Res je, da me moti zadnji zgrešeni strel, ker sem pri tem precej zahteven. Želel bi, da zgreši kakšen drug strel, če že mora ... Tekaški del pa je bil odličen, tudi Klemen je bil v tem delu zelo dober. Vreme je bilo odlično, brezvetrje, tako da z dvema zgrešenima streloma ni imel nobene možnosti," pa je današnje dogajanja na Južnem Tirolskem ocenil trener Uroš Velepec.

Sobota je v Anterselvi namenjena obema zasledovalnima preizkušnjama. Start ženske bo ob 11.45, moške pa ob 15.15.