Je bila vaša odločitev za vrnitev na selektorski položaj racionalna ali intuitivna?

Prav gotovo je bila racionalna. Dolgo sem se pogovarjal s prijatelji, družino... Ne boste verjeli, ampak na koncu se je dogodil neki klik. Zadnji dan ob osmih zjutraj mi je šinilo v glavo, naj prevzamem vodenje reprezentance, in sem jo. Razmišljal sem veliko, veliko sem prebral, kaj bo, če ne bom uspešen. Mediji ste hoteli, da se je že od polovice decembra zganjal cirkus. Ampak to je zanimivo le za medije. Mi smo imeli povsem korektne pogovore, niti se nisva velikokrat videla s predsednikom Aleksandrom Čeferinom. Nato sem se na zadnji dan starega leta ob kavici odločil.

Ko ste pred 14 leti začeli voditi prejšnji rod, ste bili v podobnem položaju kot zdaj. V katerem primeru so problemi večji?

To bom lahko povedal po nekaj tekmah. Če pogledamo razvoj Zahovića, Novaka, Milaniča in drugih, vidimo bistveno razliko. Ti fantje so po veliko težji poti prišli do visoke ravni kot so ti, ki igrajo zdaj. Razlika je samo v tem. Kako bo z novo generacijo, bomo še videli. Z njimi še nisem bil dovolj v stikih. Z nekaterimi sem se pogovarjal, a bomo potrebovali nekaj časa, da se spoznamo. V živo jih niti nisem videl, kako se obnašajo v hotelu, na igrišču. To so pomembne zadeve, za katere potrebuješ določen čas, da jih spoznaš. Problem je le v tem, da smo sredi tekmovalnega ciklusa in je rezultat pomemben, a ne z mojega vidika. Igro moramo dvigniti na višjo raven. Že vidim medijska izpostavljanja rezultata. Pričakovanja so velika, ampak jaz vem, kaj sem govoril in kaj sem se dogovoril. Meni ne bo nihče postavljal rezultatskega imperativa.

V vašem prvem mandatu ste imeli opravka tudi s težavnimi osebnostmi. Vas to čaka tudi zdaj?

V vsaki reprezentanci imaš po vaše povedano težavne osebe, po mojem pa močne značaje. V vsaki ekipi, pri najboljših na svetu, so znotraj ekipe trenja. Igral sem v ekipi, ki je osvojila vse razen lige prvakov, pa smo se zgrizli v slačilnici. Trudil se bom, da ne bom ponovil napak iz preteklosti, ko so se določene stvari skrivale. Stvari, ki sem jih narobe naredil, zdaj ne bom ponovil, in to za ceno rezultata. V reprezentanci mora biti red, odnosi morajo biti transparentni. Če nekdo naredi prekršek in se mu pogleda skozi prste, ker je bil rezultat dober, se to stopnjuje in enkrat poči.

Katera je bila največja napaka, ki ste jo naredili v prejšnjem obdobju?

Saj ni pomembno. Govorim generalno. Igralca, ki bo skočil iz kolesnic, ne bom več toleriral. Igralec, ki bo zamujal, bo zapustil reprezentanco.

To pomeni, da bo tisti, ki bo zamudil pet minut na trening, že kaznovan?

Ne. To se lahko vsakemu zgodi. Ne more se pa dogajati, da desetkrat zamudi. Ker če desetkrat zamudi, potem gre za nekakšno izpostavljanje. Ko sem igral za Partizan, smo imeli igralca, ki je vedno zadnji prišel. Gledal je izza vogala, da so šli vsi na avtobus, in je potem on prišel kot zadnji. Teh stvari ne bo več. Da so znotraj ekipe trenja in da se igralci med seboj ne marajo, ni nič nenavadnega. Pomembno je le, da v pravih ekipah to ne pride iz slačilnice.

So trenja lahko tudi gonilo reprezentance?

Morajo biti. To je stresen poklic. Fantje so postavljeni pod določene pritiske že zaradi medijev. Berejo medije, če jih ne, jih pokličejo prijatelji in jih obvestijo o zapisih. Jaz skušam čim manj spremljati medije, a to ne gre, ker je okolica toliko bombardirana z informacijami, predvsem z negativnimi. Če gledaš poročila od šestih zvečer naprej, se zjutraj zbudiš nor.

Večerij in izhodov na pijače zdaj ne bo več?

Ne, ne. Pravila igre bodo povsem normalna. Ko imajo reprezentanti čas, gredo lahko na sprehod, spit pijačo. Reprezentanca ni zapor. Tisti, ki so bili v reprezentanci, točno vedo, na kaj mislim. Potrebujemo karakterne nogometaše, ki povedo svoje mišljenje. A morajo vedeti kje, kdaj in zakaj.

Bo vaš način vodenja ekipe bolj liberalen?

Vedno sem se pogovarjal s fanti. Seveda ne o njihovih željah, kdo naj igra, kajti to je moje delo. Svoje mnenje smo lahko nogometaši povedali tako pri Ivici Osimu kot Svenu Göranu Erikssonu. Z Vujadinom Boškovom sem živel v isti hiši in sva se vsak dan pogovarjala ob kavi. Seveda o nogometu, o čem pa?

So v tej reprezentanci karizmatične osebnosti, ki jih moštvo potrebuje?

Nisem imel stika z njimi.

Pa glede na to, kar ste videli iz medijev?

Ah, mediji. Kakšni so nameni določenih pisanj, ne bom sodil. Fante bom spoznal na prvi akciji, nato bom videl, kako in kaj. Verjamem, da so vsi dobri fantje. Po pogovorih z vašo famozno trojko lahko rečem, da oni zadev niso videli tako, kot ste mediji poročali. Imam informacije, da so bili odnosi v ekipi boljši, kot so bili prikazani. Mogoče, ker stvari novinarjem niso bile predstavljene transparentno. In potem pride do insinuacij.

Kdo naj bi skrbel za to, da bi bile zadeve pravilno predstavljene?

Selektor mora povedati, zakaj so določeni igralci v reprezentanci in podobno. Za te zadeve mora skrbeti še kakšna oseba znotraj nogometne zveze. Tudi med obdobjem, ko reprezentanca ne igra, lahko zveza kaj pove na kakšen intervju katerega od igralcev, če je bil intervju v okvirih, ki niso v redu.

Vedno se veliko govori o raznih lobijih in menedžerjih, ki naj bi želeli vplivati na reprezentanco. So zdaj vrata za njih zaprta?

Seveda je v interesu menedžerja, da igra njegov nogometaš. Menedžer lahko pokliče, ampak jaz mu lahko povem tole: ni problema, napiši na papir, da bo dal tvoj igralec dva gola, deponiraj 200.000 evrov, ki jih bomo dali v dobrodelne namene, če potem dveh golov ne bo dal. Malo se šalim. Veste, koliko bi jih v to privolilo? Nihče.

Vrniva se k famozni trojki. Kako vam je uspelo priklicati Roberta Korena in Milivoja Novakovića?

Zelo lahko. Vam kar povem vse informacije. Pogovarjal sem se z vsemi tremi. Novaković je takoj rekel, da z njegove strani ni bilo nikoli nobenih težav. S Korenom sva se nekajkrat slišala. Rekel je, da ne bo več igral za reprezentanco. S Samirjem Handanovićem sem se prav tako nekajkrat slišal in ni nobenega problema. Ta zgodba je tako zaključena.

Lahko Novakovića pričakujemo že na tekmi z Bosno in Hercegovino?

To bo zelo težko. Trenutno v Kölnu rešuje svoj status. Bomo videli, kako in kaj. To ne bi bilo logično. Skušali bomo poklicati fante, ki so v fazi finalnih priprav. Najverjetneje bom primoran poklicati tudi koga, ki je šele začel priprave. Iluzorno je od takšnega fanta pričakovati, da bi igral na tekmi.

Kakšen status naj bi imel Novaković?

V prvi sekundi, ko me je videl, je rekel, da ni težav in da želi pomagati v kakršni koli obliki. Potrebujemo fante, kot je on, in še koga drugega bi. Slovenija nima toliko igralcev, da bi lahko izkušene kar tako odslovili, ker naj bi ne vem kaj počeli ter bili takšni in drugačni. Oni so bili na svetovnem prvenstvu. So izkušeni, če ne drugega, so lahko zraven, lahko pomagajo 90 minut, lahko manj.

Novaković ni postavil nobenih pogojev, pod katerimi bi se bil pripravljen vrniti?

Ne.

Je Koren pojasnil, zakaj se ni odzval vabilu?

Ne. Bil je zelo vesel in presenečen, ko sem ga poklical. Z njim sem se slišal največkrat. Rekel je, da je pred 16 meseci prenehal in da se zahvaljuje. Bil je zelo korekten. Sem pa od njega izvedel stvari, ki se mu niso zdele takšne, kot so bili prikazovane v medijih. Z mojega vidika lahko rečem, da so nekateri mediji napadali le dva nogometaša.

To se vam ne zdi v redu?

Ne vem, ne poznam podrobnosti.

Sprašujem, ker ste rekli, da so bile nekatere stvari napačno prikazane. Katere?

Ne vem. Govoril sem na splošno. Hotel sem, da so vsi skupaj, če gremo lahko prek nekih starih zamer. Jaz ne vem, kaj so imeli med sabo.

Prek teh starih zamer bi lahko šli?

Na igrišču bi lahko funkcionirali. Toda Koren se ne želi vrniti. Ni pojasnil, zakaj, oziroma je dejal, da se je pred 16 meseci odločil, da ne bo več igral.

Potemtakem niste dobili vtisa, da se ne želi vrniti, ker ne bi mogel sodelovati s Samirjem Handanovićem?

Ne. Fantje so profesionalci. Verjemite, da v nogometnih ekipah niso vsi prijatelji. Ampak če so »pravi«, na igrišču lahko sodelujejo. Saj 23 igralcev, ki so v kadru, že za mizo ne more skupaj sedeti. V vseh večjih skupinah je tako, da so nekateri igralci bolj zbližani, nekateri manj, nekateri morda sploh ne komunicirajo.

Govorili ste tudi s Handanovićem.

O vsem sva dogovorjena. Je karakteren dečko.

Veliko prahu je dvignila izjava, da bo končal kariero, če se Slovenija ne bo uvrstila na svetovno prvenstvo...

Vemo, kakšen vratar je in da je med najboljšimi na svetu. On mora igrati za reprezentanco.

Ni izrazil nobenih pomislekov o nadaljevanju reprezentančne kariere?

O tem, da je dal kakršno koli izjavo, se sploh nisva pogovarjala. Vem pa, da jo je dal. Ali je prav, da jo je dal, ali ne, bo sam vedel. Vsak mora razmisliti pri sebi. Saj nogometaš velikokrat ne razmišlja, kaj določena izjava lahko pomeni za okolje.

Sta se s Handanovićem pogovarjala o kapetanskem traku?

Z vsemi sem se. Kapetana bom jaz določil in to ni noben problem.

Se boste držali pravila, ki ste se ga nekoč: da kapetan ne sme biti nihče od dvojice, ki imata problem drug z drugim?

Kapetan ni nujno tudi vodja, sploh ne. Lahko si karizmatičen v slačilnici in podobno in si vodja. Kot kapetan pa se moraš znati obnašati na igrišču, moraš znati komunicirati s sodnikom. Ne more biti kapetan nekdo, ki renči že, ko vidi sodnika. So tudi takšni, jaz sem že bil. Priznam, da sem bil alergičen na sodnike, ker so mi piskali toliko prekrškov.

Zakaj ne more biti kapetan vratar?

Ne gre za to, da ne more biti. Vsem sem razložil, da ne bo šlo za nič osebnega. Nikogar še ne poznam. Ne bo nobene degradacije, če igralec ne bo kapetan. Jaz si jemljem pravico, da določim kapetana. Če me bo kdo vprašal, zakaj ni kapetan on, mu bom povedal. Ne gre za Samirja, ampak za kogar koli. Kapetan mora biti na igrišču, imeti kontakt s sodnikom, mora komunicirati. Ne more vratar teči čez vse igrišče, če se nekaj dogaja na drugem koncu. Že to je eden od razlogov.

V svetu nogometa poznamo različne primere...

Poznamo marsikaj, jaz si bom pa dovolil, da bom določil kapetana. Pri nas ne bo žrebanj, tajnih glasovanj in podobno. Ne bo niti težav glede tega. O tem sem prepričan. Verjamem, da so fantje na taki ravni, da bodo vedeli, zakaj je tako.

V preteklosti je bilo tudi nekaj težav v komunikaciji med mlado in člansko reprezentanco. Selektor mlade reprezentance Tomaž Kavčič pravi, naj gredo v člansko nogometaši le, če imajo tam možnosti za igro.

O tem se strinjam. Če imamo kakšnega mladega, ki lahko igra tako za mlado kot člansko reprezentanco, s tem nimam težav, če je igralec na taki ravni, da se zna prilagajati na to, da se iz članske reprezentance vrača v mlado. Tu je bolj pomembna ocena selektorja mlade reprezentance kot moja. Lahko se komu zdi podcenjujoče, če se mora vrniti v mlado reprezentanco, potem ko je igral že za člansko. To je odvisno od primera do primera. Sam sem v določenem obdobju igral za člansko, mlado in olimpijsko reprezentanco Jugoslavije. Bil sem hvaležen, da so me klicali in bi šel igrat še za pionirsko, če bi imel možnosti. Za vsako. Tudi za amatersko.

Lahko pričakujemo tudi kakšen sestanek z vodstvom Maribora?

Zakaj pa?

Morda zaradi posameznih igralcev.

Seveda, če bom kaj potreboval, bom poklical Darka Milaniča.

Pa Zlatka Zahovića?

Seveda. Zakaj pa ne? V reprezentanci pa bodo igrali tisti, za katere bom jaz mislil, da so najbolj sposobni. Pri tem ni nobenega problema. Že velikokrat sem povedal, da Maribor dela dobro, pametno. V Sloveniji so superiorni in še nadgrajujejo rezultate. Verjamem, da so s kakšnim ugodnim žrebom sposobni priti v ligo prvakov. To je v sedanjem sistemu tekmovanja veliko laže, kot je bilo včasih.

So v Mariboru nogometaši, ki so zanimivi za reprezentanco?

So, sploh na položajih, kjer smo tanki. Na primer na položaju srednjih branilcev. Probleme imata Marko Šuler in Boštjan Cesar, ker ne igrata veliko. Tukaj je še Dominic Maroh, Dejana Kelharja nisem videl. Aleksander Rajčević igra v Mariboru standardno.

Pravite, da je nogometaše treba izbirati po kakovosti in značajskih lastnostih. Se lahko zgodi, da koga ne bo zaradi značaja?

Tudi to se lahko zgodi.

Že ob prvem zboru?

Ne, tako dobro jih pa še ne poznam. Velikih sprememb ne more biti, sploh ne zdaj. Razen če bi poklical kakšnega smučarja, ki bi nam lahko pomagal v tem vremenu.