pred približno letom dni vas je moral takratni predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk javno opozoriti, da vaše vmešavanje v politične, povolilne zadeve naše države nikakor ni skladno z vlogo veleposlanika v tuji državi. Opažamo, da nedostojno vmešavanje v slovenske notranjepolitične zadeve, ob molku tistih, ki bi morali skrbeti za ohranjanje suverenosti naše države, nadaljujete.

Mi, nekdanji veleposlaniki, iz lastnih izkušenj vemo, kje so meje dopustnega delovanja v državi gostiteljici. Zato vam svetujemo ponovni vpogled v Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih, ki vaših političnih naporov ne navaja med nalogami diplomatskega predstavništva. Vseeno je, katera politična opcija v Sloveniji vam je bližja, toda ob tem nimate nikakršnega pooblastila za svoj politični aktivizem – za prodornost vaših političnih prepričanj. Naši oceni vašega nesprejemljivega delovanja se pridružujejo tudi mnogi vaši kolegi, tuji veleposlaniki v naši državi.

V Republiki Sloveniji predstavljate državo, ki jo Slovenci visoko cenimo kot steber demokracije in svobode. Žal, vaše politično delovanje v naši državi teh sijajnih lastnosti ne potrjuje. Celo več, v suvereni državi, vaši gostiteljici, si nenehno prilaščate svetovalno politično vlogo, ki v vsakem demokratičnem sistemu pripada le našim lastnim političnim organom in strankam. Vaše zavzemanje za reševanje posameznih političnih vprašanj zato žali dostojanstvo vseh zavednih državljanov kot edinih nosilcev oblasti v Republiki Sloveniji.

Če naših ponovnih opozoril glede vašega delovanja v naši državi ne boste upoštevali, si pridržujemo pravico, da od pristojnih organov zahtevamo tudi ostrejše ukrepanje.

Za Klub slovenskih veleposlanikov,

Peter Toš