Slovenska rokometna izbrana vrsta je na četrti tekmi sklepnega turnirja dosegla četrto zmago. Po Savdski Arabiji, Južni Koreji in Poljski je danes v aragonski prestolnici padla še Belorusija, njen odpor pa so - tako kot na torkovi tekmi s Poljsko - po slabemu prvemu polčasu zlomili šele v drugi polovici tekme.

Slovenski selektor Boris Denič je obračun proti Belorusom začel z manjšim "eksperimentom", napadu je dvema zunanjima igralcema Urošu Zormanu in Juretu Dolencu ter dvema krilnima igralcema Draganu Gajiću in Luki Žvižeju dodal še dva krožna napadalca Mateja Gabra in Miho Žvižeja. A to postavitev, ki ni bila zgolj posledica neizvršene izmenjave igralcev iz obrambne v napadalno postavitev, so visoki in nekoliko okornejši beloruski rokometaši brez težav prestali, po petih minutah pa je Denič v ogenj poslal - visokoraslega Boruta Mačkovška.

A vstop enega od junakov poljskega obračuna ni prinesel razcveta v slovenski igri, zgodilo se je ravno obratno: na parketu dvorane Princa Filipa so se povsem razmahnili beloruski rokometaši in si prek svojega zvezdnika Sergeje Rutenke v 12. minuti priigrali tri gole naskoka (6:3). Deničeva minuta odmora in zamenjava celotne zunanje linije - vstopili so Sebastian Skube, Marko Bezjak in Vid Kavtičnik - ni prinesla napredka, njihovi tekmeci na nasprotni strani igrišča so še vedno prevladovali, predvsem to velja za Rutenko, ki je dosegel pet od osmih beloruskih golov, Slovenci pa so v 14. minuti zaostali za štiri zadetke (4:8).

Denič se je zavedal nevarne igre svojih varovancev, od njih je zahteval igro do skrajnih meja, dokončno pa mu je prekipelo po dveh neresnih akcijah Gajića in Žvižeja. Slednjega je nemudoma poklical na klop in ga zamenjal z Juretom Dobelškom, ki je bil na dosedanjih treh tekmah med najmanj obremenjenimi slovenskimi rokometaši. A neprestane kadrovske in taktične korekcije niso prinesle izboljšav, v slovenski igri je tako v napadu kot obrambi kapljalo in curljalo na vse strani. V 25. minuti so si celo pridelali zaostanek petih golov (10:15) in na velik odmor odšli z enakim zaostankom (12:17).

Drugi polčas precej boljši

Slovenski rokometaši so v drugem polčasu z odločno in veliko hitrejšo predstavo vendarle strli odpor žilavega vzhodnoevropskega tekmeca. Že v četrti minuti nadaljevanja so - posledica veliko bolj zavzete igre v obrambi - s prvima goloma Dolenca in Mačkovška na tekmi ter dvema Gajića znižali na 16:17, "šokirani" Belorusi pa so zahtevali minuto odmora. A ta je le začasno zaustavila silovit nalet slovenskih rokometašev, v 42. minuti so po golu Luke Žvižeja tekmo postavili v začetno izhodišče (21:21).

Slovenci so le tri minute zatem po golih Dolenca in Miha Žvižeja povišali na 23:21, po obdobju "statične igre" pa so v zadnjih osmih minutah - po Deničevi minuti odmora - vendarle znova uveljavili premoč na igrišču in osvojili četrti par točk. A pot do njih je bila silno dramatična, v 58. minuti je bilo še 26:26, za Slovence pa je zmagoviti gol prispeval Gajić po kazenskem strelu s sedmih metrov.

Slovenija - Belorusija 27:26 (12:17)


Prvi polčas:


15' - Slovenci so tekmo dobro začeli, povedli z 2:1 in 3:2 ter imeli prek Luke Žvižeja lepo priložnost, da prednost prvič povišajo na 2 gola, a je ta zapravil proti napad in napovedal črne minute naše reprezentance. Sledilo je obdobje 8 minut, ko je bil beloruski gol za Slovence zaklet, v tem času pa so Belorusi zabili 4 gole. V 12. minuti je tako Boris Denič pri izidu 3:6 moral vzeti minuto odmora, kar pa takoj še ni pomagalo, saj so v 15. minuti Belorusi vodili že z 8:4.


30' - Sledila sta gola Gabra in Kavtičnika (6:8), a to Belorusov ni zmedlo, saj so imeli kmalu znova prednost 4 golov (6:10, 7:11 in 8:12), ki je Slovencem nikakor ni uspelo zmanjšati. Še več, v zaključku prvega polčasa je prednost narasla celo na 5 golov (10:15, 11:16, 12:17), Slovence pa je v drugem delu tekme čakalo veliko dela.


V slovenski vrsti je bil v slabem prvem polčasu najbolj razpoložen Dragan Gajić, ki je zadel 4-krat, Gorazd Škof pa je obranil 6 strelov. Pri Belorusih je pričakovano izstopal motivirani Sergej Rutenka, ki je že v prvih 30 minutah 7-krat premagal slovenskega vratarja.


Drugi polčas:


45' - V drugem polčasu so Slovenci v slogu prejšnjih tekem prestavili v višjo prestavo. V prvih petih minutah nadaljevanja je bil izid 4:0 v korist Slovenije in tekma je bila povsem odprta. Prednost Belorusov se je nato nekaj minut še gibala od enega do dveh golov, a so jih v 42. minuti Slovenci že ujeli (21:21), kmalu pa tudi povedli za dva gola (23:21 v 45. minuti).


53' - Če je morda že izgledalo, da so Belorusom pošle moči in se bodo Slovenci v zaključku tekme sprehodili do zmage, ni bilo tako, saj je bil v naslednjih naslednjih sedmih minutah izid 4:1 v korist Belorusije, ki je v 52. minuti tako spet vodila (24:25).


60' - V napeti končnici je najprej izenačil Skube, a so Belorusi prek Brouke spet prešli v vodstvo. Pomemben gol je nato dosegel slovenski kapetan Zorman in ko so Belorusi zapravili napad, se je Slovencem ponudila priložnost, da v zadnji minuti spet pridejo v vodstvo. Po prekršku nad Miho Žvižejem so sodniki izključili Rutenko, Gajić pa je bil natančen s črte s sedmih metrov. V zadnjih sekundah so se številčno oslabljeni Belorusi brez svojega najboljšega igralca nemočno lotili slovenske obrambe, ki je zdržala njihov nalet in Slovenija se je veselila nove tesne zmage.


Najboljši strelec in igralec tekme je bil Sergej Rutenka, ki pa je v drugem polčasu zadel le dvakrat, skupaj 9-krat. V slovenski reprezentanci je bil z 8 goli najboljši Dragan Gajić, dobro pa se je z 12 obrambami odrezal tudi Gorazd Škof.