Nedavna ohladitev je prirediteljem omogočila polno delovanje snežnih topov, Pohorje pa je od ponedeljka pa do danes dobilo tudi večjo količino naravnega snega. Po tradiciji je današnjo snežno kontrolo v imenu Fisa opravil stari znanec Filip Gartner, ki je bil s stanjem proge in prihodnjo vremensko napovedjo zadovoljen.

"Za zgornji del je že dolgo jasno, da je nared in bi se lahko tekmovanje začelo že jutri. Več dela čaka organizatorje na slalomskem delu, torej od trikotne jase proti cilju. Tudi tam je snega dovolj, a bo treba progo pripraviti, da bi dosegli želene standarde. Ti so namreč precej višji kot pred tremi desetletji," je po ogledu terena dejal Gartner in poslal pozitivno oceno na sedež Fisa.

Vodja tekmovanja Gorazd Bedrač tako za prihodnje dni načrtuje še en dan dodatnega zasneževanja, v soboto pa bo skupaj s sodelavci narejen sneg razgrnil po progi. Zatem sledi ustrezna kombinacija umetnega in naravnega snega, konec tedna pa se bodo podlage lotili tudi z injekcijsko desko in tako končali osnovno pripravo. "Proga je gotova do trikotne jase, veliko še moramo postoriti na slalomišču. Upam, da bo vremenska napoved takšna, kot je, da bomo lahko progo do konca pripravili. Napovedan je mraz, zato bomo še dodatno zasneževali progo, v soboto sledi razgrinjanje snega ter priprava te kompaktne mešanice naravnega in umetnega snega. Nato sledi priprava z injekcijsko desko, po 18. ali 21. uri zvečer pa bomo delali še na spodnjem delu, s čimer bo osnovna 'preparacija' zaključena," je na novinarski konferenci v Mariboru dejal Bedrač.

Proračun tekmovanja ostaja nespremenjen

Mariborčani so imeli v zadnjih sezonah zaradi pomanjkanja nadmorske višine in milejšega podnebja precej težav z organizacijo tekem, v zadnjih šestih letih so morali tekmo kar trikrat preseliti drugam oziroma odpovedati. Lani je tekmo gostila Kranjska Gora, nazadnje pa so gledalci lisičke pod Pohorjem gledali leta 2010.

Generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar je povedal, da so za tekmovanje trenutno prijavljene tekmovalke iz 27 držav. Proračun tekmovanja ostaja enak kot prejšnja leta, torej tudi letos 1,1 milijona evrov, prireditelji pa pričakujejo približno tolikšen prihodek. Znova bo letos zanimiv tudi spremljevalni program, ki se seli na novo prizorišče v središču štajerske prestolnice - na trg Leona Štuklja -, kjer bo potekal tudi žreb startnih številk. V petek, 25. januarja, bo najprej na sporedu koncert glasbene skupine Soulfingers, v soboto pa Trash Candy. Zaradi nedavnih uspehov Tine Maze si organizatorji obetajo obisk preko 20.000 gledalcev.