Kot meni Igor Pribac, pismo SDS predstavlja zadnjih 30 let slovenske zgodovine kot socialistično zaroto zoper Janeza Janšo.

Se nam v Sloveniji obeta naval iskalcev boljšega življenja?

»Če bo to pismo v resnici doseglo široke kroge v tujini, lahko pričakujemo, da bomo v kratkem soočeni z velikim navalom vsakovrstnih iskalcev boljšega življenja, saj naj bi se Janševo premoženje uvrščalo v razred nekoga, ki pripada nižjemu srednjemu razredu,« je nekoliko sarkastičen Pribac. Dodaja: »To se sicer v resnici ne bo zgodilo, zgodilo pa se bo nekaj drugega. Ta informacija bo podžgala slovenske protestnike, da se bodo prihodnje demonstracij še številčnejše udeležili in še odločneje zahtevali odhod vlade.« Ocena trenutnega stanja v Sloveniji, ki jo SDS izraža v pismu, je po mnenju Pribca neposredno žaljiva za veliko večino Slovencev.

Pismo Janeza Janšo in SDS predstavlja kot žrtev temnih sil, ki rovarijo proti njemu

»Od daleč prepoznavna psihotična vsebina tega pisma je korak, ki govori že o tolikšnem razcepu med tistimi, ki so še pripravljeni verjeti Janezu Janši in SDS ter vsemi ostalimi Slovenci, da med tema dvema skupinama normalen pogovor v resnici ni več mogoč ali pa je zelo težko predstavljiv,« pravi Pribac.

Po njegovem mnenju je bilo to pismo v resnici namenjeno neseznanjeni tuji javnosti, zato da predstavi Janeza Janšo in SDS kot žrtev temnih sil, ki rovarijo proti njemu. »Problem je, da se evidentno zanemarja učinek, ki ga ima to pismo v Sloveniji. Učinek ne more biti drugačen, kot sem ga opisal in s takim učinkom v slovenskem prostoru smo stopili korak bližje k nečemu, kar ni več racionalno, kar ni več razpravljanje med državljani, ampak je boj med njimi,« poudarja.

Pod vprašanj je treba postaviti psihično zdravje predsednika vlade

»Zdi se, da je SDS ocenil, da tukaj v resnici ni več kaj izgubiti, da smo že tako daleč, da gre vprašanje informacijskega boja kot specialne vojne in da smo že v vojaški logiki, ne pa v politični logiki. Druga razlaga pa je, da je predsednik vlade preprosto izgubil kompas,« pravi Pribac. Izrazil je tudi upanje, »da se bo med strankami v parlamentu našel nekdo, ki bo v imenu javnega interesa, zastavil vprašanje psihičnega zdravja predsednika, vlade.«

Spomnil je, da se je v primeru kirurških posegov pri prejšnjih dveh predsednikih države, javnost vprašala, v kolikšni meri lahko sploh še opravljata predsedniške funkcije. »To isto vprašanje bi morali zastaviti tudi sedanjemu predsedniku vlade in ovreči ali potrditi govorice, ki že dalj časa krožijo o tem, da predsednik vlade potrebuje pomoč strokovnjakov za psihično zdravje,« je oster Pribac.

Kot so sporočili iz SDS, je stranka pismo poslala z namenom, da zaradi pristranskega in neuravnoteženega slovenskega medijskega prostora ter enostranskega obveščanja, ki je povezano z notranjepolitičnimi razmerami po objavi poročila KPK. Kot smo poročali v današnji tiskani izdaji Dnevnika, je pismo je svojim kolegom preposlal tudi evropski poslanec SDS Milan Zver. Med drugim ga je naslovil tudi na predsednika evropskega parlamenta Martina Schulza.