Kavčič je danes v 2. krogu meril moči z 20-letnim domačinom, 223. igralcem z lestvice ATP, ki si je nastop na glavnem delu OP Avstralije priigral prek kvalifikacij. Med svojimi navijači je poskrbel za kar nekaj sivih las, ko je v odločilnem petem nizu pri vodstvu s 5:3 zapravil igro na lasten servis, nato pa pri 6:5 in 40:0 na servis tekmeca še štiri zaključne žogice. Tekmeca sta v težkih razmerah - živo srebro se je povzpelo tudi do 39 stopinj Celzija - merila moči skoraj pet ur; odločilni peti niz je trajal kar slabo uro in pol.

Duckworth je imel vedno več težav s krči v mišicah in šepanjem, a je vseeno po izenačenju na 6:6 izenačil še na 8:8, ko je za zdravniški premor zaprosil tudi Kavčič. Nato pa je Ljubljančan pri 9:8 izkoristil šesto zaključno žogico in Avstralca po maratonskem dvoboju le spravil na kolena in zasluženo slavil zmago.

Kavčič je v Melbournu prišel do uspeha kariere in obenem postal šele drugi Slovenec, ki se mu je na turnirjih za grand slam uspelo prebiti med 32 najboljših. To je lani na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku uspelo le še Gregi Žemlji, ki pa je letos na OP Avstralije že končal nastope tako med posamezniki kot med dvojicami.

Po tekmi sledil popoln fizični šok

Slovenski teniški igralec pa je takoj po končanem dvoboju v garderobi od izčrpanosti doživel popoln fizični šok. Sledilo je takojšnje ukrepanje nekaj zdravnikov, ki so ustavili krče, mu dali injekcijo in ga uspavali. Trenutno je še vedno pod narkozo, tako da je nadaljevanje turnirja še vprašljivo.

Kavčič po zmagi srečen

Kavčič, ki sta ga v garderobi na "bolniški postelji" obiskala tudi Grega Žemlja in trener Žiga Janškovec, se je prek Twitterja že oglasil. "Po dvoboju sem doživel fizični kolaps. A trenutno sem precej srečen ... Vendar nisem prepričan, ali je to le zaradi zmage ali zaradi morfija," je s smeškom na koncu zapisa sporočil Kavčič, organizatorji OP Avstralije pa so ga nemudoma popravili: "Blaža Kavčiča je naša zdravniška služba po dvoboju obravnavala zaradi hudih krčev v mišicah, vendar tenisač ni prejel morfija, kot je sam zapisal, temveč ustrezno sredstvo za sproščanje mišic."

"Z Blažem je vse v redu. Po prvem šoku je bil eno uro pod morfijem, da so preprečili šok po dvoboju. Celotno telo je imel v krčih. Zdaj se ga počasi spravlja v red. Upava, da bova lahko šla čez kakšno uro v hotel, da bova mirno preživela noč, kolikor se bo le dalo. Ampak mislim, da se bo stanje normaliziralo tekom jutrišnjega dne, da bo lahko v soboto normalno igral proti Tsongaju, " je za Planet TV dodal trener Blaž Trupej.

Če mu bo zdravje to dovolilo, se bo v naslednjem krogu 25-letni Ljubljančan pomeril s sedmim nosilcem uvodnega turnirja za veliki slam v sezoni, nekdanjim finalistom na peti celini Francozom Jo-Wilfriedom Tsongajem, ki je v 1. krogu gladko s 6:3, 7:6 (1) in 6:3 premagal Japonca Goja Soedo.

Izid:

Kavčič (SLO) - Duckwirth (AVS): 3:6, 6:3, 6:4, 6:7 (3), 10:8

Srebotnikova gladko v 2. krog OP Avstralije

Najboljša slovenska igralka dvojic Katarina Srebotnik je uspešno začela nastope na odprtem prvenstvu Avstralije v tenisu, uvodnem turnirju za grand slam v sezoni. V paru z Rusinjo Nadjo Petrovo, s katero sta na peti celini peti nosilki, je gladko po uri in 11 minutah igre s 6:4 in 6:2 ugnala domačo dvojico, Bojana Bobušić - Jessica Moore.

Slovensko - ruska naveza, ki je v pripravah na odprto prvenstvu Avstralije osvojila turnir WTA v Sydneyju, ko je v finalu ugnala prvi nosilki Sydneyja in Australian Opna Italijanki Roberto Vinci in Saro Errani, se bo v 2. krogu Melbourna pomerila s hrvaško - madžarsko dvojico, Darija Jurak - Katalin Marosi.

Žemlja končal nastope v Melbournu

Potem ko je najboljši slovenski teniški igralec Grega Žemlja na odprtem prvenstvu Avstralije pri zaostanku 0:2 v nizih predal dvoboj 1. kroga posameznikov proti 30. nosilcu Špancu Marcelu Granollersu, je danes nastope v Melbournu končal tudi v 1. krogu dvojic. V paru z Američanom Nicholasom Monroejem je izgubil proti belgijski navezi.

Slovensko-ameriška naveza Žemlja - Monroe je po slabih dveh urah in pol igre s 7:6 (6), 2:6 in 6:7 (6) klonila proti belgijskemu paru Xavier Malisse - Dick Norman in tako končala nastope na turnirju dvojic.

Andy Murray in Serena Williams brez težav

Na najbolj vroč dan turnirja do sedaj v Melbournu sta napredovala tudi Škot Andy Murray in Američanka Serena Williams.

Branilka naslova Belorusinja Viktorija Azarenka ni dolgo stala na vročini - živo srebro se je povzpelo do 41 stopinj Celzija -, ampak je v 2. krogu gladko s 6:1 in 6:0 odpravila Grkinjo Eleni Danilidu. Tekmico je "zmlela" tudi Serena Williams, ki je s 6:2 in 6:0 odpravila špansko najstnico Garbine Muguruza, čeprav se je v prvem nizu z loparjem močno udarila v usta, da je zakrvavela in se zbala, da je ob zob. "Močno sem se udarila in sploh ne vem, kako mi je to uspelo. Mislim, da se je kaj podobnega tenisu zgodilo že vsakomur, tudi meni, a še nikoli se nisem udarila tako močno. K sreči si nisem zbila še zoba," je po dvoboju dejala mlajša od sester Williams.

Napredovala je tudi japonska veteranka Kimiko Date-Krumm, ki je v dveh nizih (6:2, 7:5) odpravila Izraelko Shahar Peer in postala najstarejša igralka po Renee Richards leta 1979, ki se je prebila v 3. krog. Če bo 42-letnici uspelo še v naslednjem krogu, bo najstarejša v zgodovini, ki bi ji uspel takšen dosežek. "Ljudje mi ves čas govorijo, da sem nora, da še igram tenis. To je vedno njihov prvi odziv. A ne glede na to me vsepovsod podpirajo in navijajo zame. Tenis je v zadnjem desetletju močno napredoval, saj se več dela na moči in hitrosti. V časih Steffi Graf in Martine Navratilove je več veljala dobra tehnika. Zato mi je še toliko težje, a imam enostavno rada ta šport," je dejala Japonka.

Brez večjih težav v vročini je napredoval zmagovalec OP ZDA Murray, ki je gladko s 6:2, 6:2 in 6:4 odpravil Portugalca Joaa Souso in odhitel proti ledenim kopelim. "Zelo težko se je navaditi na takšne pogoje, ko se živo srebro povzpne tudi nad 40 stopinj Celzija. Dvoboj je bil izjemno naporen in vesel sem, da mi je uspelo zmagati v treh nizih," je dejal Škot.