Po današnjem sklepu bo Bratuškovi, ki je tudi danes postala nova predsednica sveta PS, pri vodenju stranke pomagal kolegij, ki ga sestavljajo podpredsednik stranke Robert Golob, podpredsednici Maša Kociper in Melita Župevc, generalni sekretar Vasja Butina in vodja strankine poslanske skupine Jani Möderndorfer.

Na vprašanje, v kolikšni meri bo stranko vodila sama in v kolikšni meri jo bo vodil Zoran Janković, je Bratuškova odgovorila, da je Janković, ki je zamrznil svojo predsedniško funkcijo v stranki, jasno povedal, da se iz državne politike umika in da se v pogovore, ki jih bodo v stranki vodili, ne bo vpletal.

Bratuškova novo nalogo prevzema "z veliko odgovornosti in spoštovanjem", glede aktualnega političnega dogajanja pa ocenjuje, da alternative obstajajo, zato jih bo stranka iskala še naprej. "To sem in smo kot stranka dolžni storiti v dobro vseh državljank in državljanov," je dejala.

V stranki se po oceni Bratuškove s tem, kar je bilo "v soboto narejeno na kongresu, in s tem, kar so storili danes", pokazali, da so sposobni stopiti korak nazaj. S tem smo tudi "odprli vrata za alternativne možnosti in rešitve", je dejala.

Med omenjenimi alternativami pa po oceni Bratuškove zagotovo ni sedanje vlade. "Je pa prvi pogoj za to, če se želimo o čemer koli pogovarjati in dogovarjati ta, da sedanja koalicija ne obstaja več in da sedanja vlada v DZ nima več večine. Dokler tega ni, so pogovori več ali manj nesmiselni," je dejala. Pri tem je zanikala informacije, da so v DZ danes potekali neformalni pogovori o novi koaliciji med tremi strankami sedanje koalicije ter PS in SD.

Na vprašanje, ali meni, da bo premier Janez Janša odstopil, Bratuškova odgovarja, da to ve samo on. Na vprašanje, ali bi moral kot župan odstopiti Janković pa je odgovorila, da "to ni stvar sveta PS" in da o tem danes niso govorili. "Gre za odločitev, ki jo bo moral Zoran Janković sprejeti sam," je dodala.

Glede javnomnenjskih anket, ki stranki ne kažejo več tako dobro kot nekoč, pa Bratuškova dodaja: "Nikoli do zdaj, kar smo delali kot stranka, nismo delali zaradi anket. Tako tudi tega, kar delamo zdaj, ne delamo zaradi anket."

Imenovanje začasnega vodstva, ki bo stranko vodilo do kongresa stranke, je bilo potrebno, ker je Janković zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije do kongresa zamrznil svojo predsedniško funkcijo v stranki. Tudi podpredsednik stranke Robert Golob je sicer danes zagotovil, da Janković stranke ne bo vodil iz ozadja.