Če kdo ne ve, kaj v praksi pomeni besedna zveza zmagovalna miselnost, se lahko tega nauči v družbi Tine Maze. Če Črnjanka zasede tretje mesto, kot ga je na slalomu na Semmeringu, joka, če je peta, kot je bila v sredo v Flachauu, ima solzne oči, njene besede pa imajo otožen zven. Prišla je na tehnično, fizično in miselno raven, na kateri v popolnosti njenim ambicijam ustreže le zmaga, in to na vsaki tekmi, teh pa je 37 v sezoni in še pet na svetovnem prvenstvu.

V Flachauu je Mazejeva dosegla najslabšo uvrstitev v sezoni, če odštejemo smuk in tekmo, ki je v Zagrebu ni končala. A vseeno zasedla peto mesto. Zato so bile njene besede po tekmi grenke bolj zaradi smučanja kot pa uvrstitve, ki je, pa čeprav ena najslabših v sezoni, še vedno vrhunska. Podobno kot Mazejeva je Andrea Massi zadovoljen le s perfekcijo. Te v sredo ni bilo, a načrtovalec poti trenutno prve smučarke sveta je deloval precej bolj umirjeno, kot bi nekje v sebi vedel, da je Tina Maze že zmagovalka te sezone, pa čeprav bo ta še dolga. »Čeprav Tina ni smučala popolno, to ni razočaranje. Tako nor pa spet nisem, da bi bil razočaran nad petim mestom. Tinino smučanje mi resda ni bilo všeč, predvsem v prvem teku ji ni šlo. Toda s slabim smučanjem je na petem mestu! To je fenomen. Le petnajst stotink je zaostala za tretjim mestom, a potencial je večji. Mislim, da je le ona sposobna s takšnim prvim tekom priti do petega mesta,« je v nekoliko slabši predstavi Tine Maze pozitivne točke našel Massi. Pa ne le v tem, temveč tudi v psihološkem vidiku. Massi je prepričan, da bi jo smučanje v Flachauu lahko še malo bolj predramilo, da bo na naslednjih tekmah še boljša. »Psihično je Tina ostala zelo močna. Včasih se ji zgodi še kakšna negotovost, spodrsljaj, a generalno gledano je psihično dobro pripravljena. Vem, kako funkcionira Tina. Logično je, da včasih ni vse popolno. Glava ne more dati vsak dan vsega od sebe. Peto mesto je s tega vidika morda dobrodošlo. Je pa to zagotovo precej boljše, kot se je godilo Marii Höfl - Riesch, ki je bila na poti proti zmagi, a je odstopila,« je dodal Massi, ki si pred Zlato lisico želi vsaj enega dneva treninga slaloma, kolikor naj bi Mazejeva potrebovala, da bo spet povsem pri vrhu. Še prej bo ta konec tedna tekmovala v Cortini d'Ampezzo, kjer so današnji trening smuka odpovedali, zato bodo tekmovalke progo pred sobotnim smukom in nedeljskim superveleslalomom preizkusile šele jutri.

A misli že zdaj uhajajo proti Pohorju. Tam že dolgo časa ni imela možnosti stopiti na zmagovalni oder. Nazadnje je na mariborski tekmi zmagala leta 2009. Morda je letos čas za novo zmagoslavje pred tisoči navijačev. »Bodimo iskreni: na domačem prizorišču Tina ni mogla zmagati zaradi tega, kar se je zgodilo lani v Kranjski Gori, predlani pa je v Mariboru vodila, a je bila potem tekma odpovedana. Slovenskih regij ne poznam prav dobro, ampak se mi zdi, da so Štajerci prave 'face'. Znajo narediti dobro vzdušje. Vem, da se bodo potrudili za Tino, kar bo zagotovo pomenilo, da bo kakšno desetinko hitreje v cilju.«