»Moje prioritete so podpora vrhunskemu športu, poudarek rekreativnemu delu, ki naj bi skrbel za podporo vrhunski atletiki ter večjo uveljavljenost atletike kot športa. Tretji vidik je otroška in mladinska atletika, ki nam zagotavlja bodoče šampione. Ravno v tem delu je konkurenca med športi velika. Želim si, da bi se vse več mladih odločalo, da za svoj prvi šport izberejo atletiko,« je pojasnil Gregor Benčina.

Zakaj ste se odločili za kandidaturo za mesto predsednika Atletske zveze Slovenije?

Atletika je kraljica športov. Predstavlja osnovo za marsikaterega športnika, ki je kasneje aktiven v drugem športu. Drug vidik je pomemben zaradi splošnega vpliva atletike na družbo.

Ob izvolitvi za novega predsednika atletske zveze ste od nekdanjega prvega moža Petra Kukovice prejeli zlato štafetno palico. Kaj po vašem simbolizira?

Simbolizira zlato obdobje, ki je bilo v minulih osmih letih zelo uspešno. Želim si, da bi se zlato obdobje nadaljevalo tudi v mojem mandatu. Sporočilo razumem, da naj se nadaljuje tisto, kar je bilo dobro začetega in naj se dosegajo dobri uspehi tudi naprej.

S kakšnim motivom prevzemate Atletsko zvezo Slovenije?

Motiv je primerljiv z obdobjem, ko sem prevzel Skupino Jelovica. Kot sem verjel v poslu, da je mogoče narediti nekaj uspešnih korakov, verjamem, da se da tudi v športu v smeri še lepše prihodnosti narediti nekaj več. Smo se v časih, ko so športni uspehi še bolj pomembni. Šport igra v družbi izjemno pomembno vlogo.

Predsednik panožne športne zveze ima veliko dela, ljudje pa se ga najbolj spominjajo po uspehih vrhunske atletike. Kako se boste spoprijeli z vrhunsko selekcijo?

Glede na slovensko populacijo je stanje na področju vrhunske atletike dokaj dobro. Lahko se pohvalimo s številnimi dobrimi uvrstitvami. Pogled v prihodnost nam govori, da prihaja nova generacija. Treba bo graditi na mladih, da bodo lahko podobno kot današnja vrhunska selekcija tudi oni dosegali dobre rezultate. Treba bo zagotoviti zveznost, da ne bomo govorili o novi in stari generaciji, temveč o uspešni slovenski atletiki.

Kakšno formulo boste izbrali pri vodenju atletske zveze?

Verjamem, da je ključ do uspeha v sodelovanju in nadaljevanju dobro začetega. Če bomo sledili tej poti, lahko z manj revolucionarnimi cilji pridemo do boljših in dolgoročnejših rezultatov.

Boste pri vodenju AZS uvedli kakšne spremembe glede na preteklo obdobje?

Želim si, da bo v vodstvu atletske zveze kombinacija starih imen, se pravi izkušenih strokovnjakov, in novih. Pogled na izvoljene člane upravnega odbora potrjuje, da gre za kombinacijo starega in novega. Veselim se dela v tej sestavi, ki je regijsko precej pestra. Želim nadaljevati začeto. Po vseh pogovorih, ki sem jih opravil pred volilno skupščino, sem ugotovil, da je bilo dosedanje delo uspešno. Vsi smo se strinjali, da je takšno delo treba nadaljevati in nadgrajevati.

Najvidnejši funkciji v slovenski atletiki sta mesto direktorja, ki ga opravlja Boris Mikuž, in predsednika strokovnega sveta, ki mu poveljuje Martin Steiner. Bosta ti imeni še naprej na teh mestih?

V prihodnjih dneh bom z vsemi opravil razgovore. V želji po uspešni skupni prihodnosti bom tudi izbral najožjo ekipo.

Kot cilj vodenja zveze ste napisali tudi 20-odstotno povečanje sponzorskih sredstev.

Kot je vsebinska želja povečanje članstva atletske zveze, iz tega naslova sledi tudi želja po povečanju sredstev. Če nam bo uspelo v svoje vrste pridobiti več rekreativnih atletov, verjamem, da bosta tudi promocijski učinek in interes sponzorjev za sodelovanje večja. Obetam si tudi nekaj novih projektov in komercialnih pristopov, s katerimi bi pridobili nova sredstva.