Ivan Lendl je bil pred leti prvi, ki je teniški svet opozoril na igralke in igralce tenisa, ki bodo prišli z vzhoda, pri čemer je imel Ruse in športnike iz držav nekdanjih sovjetskih republik le za predhodnike Azijcev. Kitajci so prišli v Melbourne z izjemno močno zasedbo igralk (manj je igralcev, ki jih še delajo) in veliko ekipo spremljevalcev (da o desetinah novinarjev in tisočih navijačev iz Kitajske niti ne pišemo), ki prav ničesar ne prepuščajo slučaju. Dve povsem neznani kitajski teniški igralki sta v prvem krogu dvojic s popolno nepopustljivostjo premagali Slovenko Andrejo Klepač in Gruzijko Anno Tatishvili, ki sta se zaradi »srečnega« žreba že videli v drugem kolu. Le dobro uro kasneje je Kitajka Zheng Jie, uvrščena okoli petdesetega mesta na lestvici WTA, z enako nepopustljivostjo izločila domačinko Samantho Stosur, ki so jo organizatorji že videli v finalu proti Sereni Williams. Kitajci so se namreč tenisa lotili po svoje.

Nasprotnice svojih igralk namreč rentgensko analizirajo in iščejo najšibkejše točke. Ne v tehničnih podrobnostih teniške igre, pač pa pri miselnih odločitvah. Ugotovili so, da ima pri odločanju popustljivost še vedno prednost pred nepopustljivostjo. Vse skupaj pa so vstavili v izračun visokih nagradnih skladov na turnirjih. Nagrade namreč pokrijejo še tako visoke stroške in Kitajci so bili že v zgodovini najboljši matematiki in pretkani trgovci. Blaž Kavčič je recimo z uvrstitvijo v drugi krog v Melbournu zaslužil 45.000 dolarjev, kar je približno četrtino vsega denarja v dosedanji karieri (tretji krog znaša že vrtoglavih 71.000 dolarjev). Račun znese celo tako mejnim nastopom, kot se dogajajo Andreji Klepač, ki igra samo v igri dvojic, redko se prebije v drugi krog, pa vendar ji preživetje nekako znese. Včasih s seboj na pot popelje celo trenerja.

Igralke in igralci, ki sodijo v sam vrh svetovnega tenisa, nimajo ob sebi samo športne ekipe, pač pa jih spremljajo tudi poslovni svetovalci, ki njihov denar investirajo v donosne posle. Tako je Marija Šarapova v Avstraliji predstavila svojo modno znamko Sugarpova (recimo Sladkorčkova) z izzivalnimi kratkokrilnimi oblekicami, ki močno spominjajo na obdobje charlestona iz filma Nekateri so za vroče, v katerem je imela slavna plavolaska Marilyn Monroe umetniško ime Sugar. Na promociji je Marija dokončno potrdila, da je novi »sugar« njenega srca Bolgar Grigori Dimitrov, tudi teniški igralec. Svojo blagovno znamko športnih oblačil Cmon (po bojnem vzkliku na igrišču) je predstavil tudi Lleyton Hewitt in najavil svojo vrnitev med 30 najboljših igralcev na svetu, čeprav ga je že v prvem krogu domov poslal Srb Janko Tipsarević. Še prej pa je večni športni filozof iz Beograda Hewittu pokazal tatu na svoji desni podlakti. Z japonskimi pismenkami je zapisano »lepota bo rešila svet« in stavek Avstralcu tudi razložil: »Odkar sem se poročil z mojo lepo Biljano, sem stalno med desetimi najboljšimi igralci na svetu!«