Te nastopijo, ko se njihove lovke razbohotijo po gospodarskem, političnem, družbenem tkivu, ugrabijo državo in sposobnim posameznikom na vse kriplje preprečujejo dostop do pomembnih položajev. Je Jankovićeva hobotnica pri tem kaj manj agresivna od Kanglerjeve? Težko je reči. Bolj kot po samem načinu delovanja njunih omrežij se Janković in Kangler razlikujeta po načinu izbora kandidatov, ki sta jih nastavljala na pomembna mesta v občinski upravi, zavodih ter predvsem občinskih podjetjih. Medtem ko je Kangler kadroval predvsem po estetskih, sosedskih, astroloških, strankarskih in sorodstvenih kriterijih, Janković javnosti ni nikoli skrival, da se bo pri županovanju opiral na preizkušeno in dobro utečeno ekipo iz Mercatorja, ki je skupaj z njim spisala eno lepših zgodb o uspehu. Jankovićev kadrovski bazen je bil že v startu veliko bolj kakovosten – kadri so bili dobri in lojalni.

Ljubljanskemu županu je treba priznati, da je med županovanjem potegnil tudi marsikatero posrečeno kadrovsko potezo in da ni a priori kadroval na položajih, ki so jih zasedali sposobni posamezniki, četudi strankarsko ali poslovno z njim nikoli niso bili povezani. Med širjenjem njemu lojalnega omrežja so se seveda pokazale tudi vse slabosti takšnega načina vodenja. Sposobnih in zvestih kadrov ni na pretek, po poti pa je dostikrat treba vrniti kakšno uslugo, prijatelju, poslovnemu ali strankarskemu kolegu zrihtati službo in zamižati na kakšno oko. Pomembne položaje so v veliki mestni družini, kot jo precej ponesrečeno imenuje Janković, zasedli tudi preverjeni ljudje dvomljivih sposobnosti in slovesa.

Je eden od njih tudi novi šef Lekarne Ljubljana Marjan Sedej? Ni, kar pa še ne pomeni, da njegovo imenovanje ni kontroverzno. Nekdanji član Jankovićeve uprave v Mercatorju je namreč z 12,5-odstotnim deležem skupaj z Jadranko Dakić in Alešem Čerinom – bivšo podžupanjo in podžupanom, ki v veliki mestni družini zasedata ključne nadzorniške položaje – še zmeraj solastnik Jankovićevih KLM naložb. Ravno prek tega podjetja so po ugotovitvah protikorupcijske komisije potekale denarne transakcije med Grepom, ki je gradil športni park Stožice, in Jankovićem, ki je Grepu za Stožice podpisoval pogodbe in večmilijonske anekse.

Protikorupcijska komisija se bo na pobudo novinarjev zdaj poglobila tudi v Sedejevo imenovanje, pri čemer naj bi preverjala predvsem morebitno navzkrižje interesov in korupcijsko tveganje, povezano z ugotovitvami o vlogi KLM. Je potemtakem že dejstvo, da je novopečeni direktor Lekarne Ljubljana solastnik Jankovićevih KLM naložb, nujno sporno? Ni. Je bil Marjan Sedej na razpisu za direktorja Lekarne Ljubljana med več dobrimi kandidati izbran, ker je najbolj sposoben? Tega ne bomo mogli nikoli z gotovostjo vedeti.