V Baku so premiera na uradni obisk spremljali tudi predstavniki okoli 50 slovenskih podjetij. V pogovorih z azerbajdžanskimi partnerji so številni dosegli napredek v dogovorih za donosne posle. Podjetje Duol je podpisalo tudi pogodbo o gradnji strehe na centralnem stadionu v Bakuju v vrednosti slabih 600.000 evrov.

Kot je poudaril Žerjav, je to rezultat vloženega dela. "Azerbajdžanski trg se za slovenska podjetja odpira in to je pomembno. Ta potencial je treba izkoristiti. Pravzaprav bi bilo neumno, če ga ne bi," je menil.

Seveda pa je treba še naprej trdo delati, je dodal. "Nekaj smo naredili, rezultati so tu, sporazumi so podpisani, pogodbe so, ampak treba je nadaljevati," je dejal.

Pojasnil je še, da so z azerbajdžanskimi sogovorniki govorili tudi o neposrednih azerbajdžanskih investicijah v Sloveniji. To naj bi omogočil tudi sporazum o zavarovanju medsebojnih investicij, ki je že podpisan, v Bakuju pa je slovenska delegacija zdaj omogočila, da bo z azerbajdžanske strani tudi ratificiran.

"To bi lahko bil pogoj za resen vstop azerbajdžanskih vlagateljev na slovenski trg na področju turizma, logistike, mogoče tudi energetike," je še dejal Žerjav.

Na vprašanje, kako gleda na poslovanje z Azerbajdžanom, ki se otepa kritik o nedemokratičnosti in kratenju človekovih pravic, je Žerjav izpostavil, da je bil namen njegovega tokratnega obiska predvsem v pogovorih o sodelovanju na gospodarskem področju. A hkrati je opozoril, da je tudi Azerbajdžan, tako kot je bila Slovenija v tranziciji, "v prehodu iz nekega drugega sistema v novejši sistem", potrebujejo le čas.

"Ocenjujem pa, da so na pravi poti," je dodal. "V Azerbajdžanu je bilo storjenega veliko, na mnogih področjih in jaz jim želim samo vse dobro," je dejal.