Rutenka je zaznamoval evropsko klubsko sceno v zadnjem desetletju, po prestopu iz velenjskega Gorenja v Celje Pivovarno Laško pa se je začela njegova neverjetna in silno uspešna kariera. V športni kartoteki visokoraslega beloruskega zunanjega igralca je kar pet zmagoslavij v evropski ligi prvakov: prvič je slavil v dresu Celja Pivovarne Laško leta 2004, nato še trikrat s španskim Ciudad Realom v letih 2006, 2007 in 2008, nazadnje pa z Barcelono leta 2011. Za slovensko izbrano vrsto je nastopil na treh velikih tekmovanjih: na svetovnih prvenstvih v Tuniziji leta 2005 in Nemčiji leta 2007 ter na evropskem prvenstvu v Švici leta 2006, jutri pa ji bo stal nasproti.

"To je življenje, stvari se včasih spreminjajo. Za Belorusijo tedaj nisem želel igrati, zdaj pa se je zadeva obrnila. Na mojo veliko srečo ni bilo veliko dvobojev s Slovenijo, doslej sem odigral le enega. Ni mi bilo lahko, tudi v četrtek mi ne bo. Po drugi strani sem vesel, da vidim svoje nekdanje soigralce in novi rod slovenskih rokometašev, a na igrišču bodo veljala druga pravila," pravi Rutenka.

»Slovenija je hitrejša, mi pa močnejši«

"V vsakem primeru se pripravljamo in želimo osvojiti dve točki na četrtkovi tekmi v Zaragozi, a ni nujno, da bo tako. Obeta se težak in hud boj, Slovenija pa je v nekaterih aspektih absolutna favoritka," je pred četrtkovo tekmo dejal Rutenka in dodal: "V primerjavi z zadnjim medsebojnim dvobojem, ki je bil novembra lani v Minsku, je Belorusija napredovala na vseh področjih in je močnejša, a Slovenija je izjemno hitra. To je njen velik adut. V Minsku jo nismo zmogli zaustaviti, v vsakem primeru pa upam, da smo se s tega dvoboja, ki se je končal z neodločenim izidom, kaj naučili. Skušali bomo odpraviti naše napake in uveljaviti naše prednosti, tu predvsem mislim na našo telesno moč. A poudarjam, slovenski rokometaši so vendarle izkušenejši, za večino beloruskih igralcev pa je sklepni turnir v Španiji prvo večje tekmovanje. Če se nekoliko pošalim, tudi sam bi si zaradi izjemne hitrosti vaših rokometašev težko izboril mesto v slovenski ekipi."

»Favoriti prvenstva so Francozi in Španci«

Eden največjih zvezdnikov svetovnega rokometa za glavne favorite letošnjega svetovnega prvenstva šteje Francoze. "Oni so še vedno najmočnejši. Njihova prednost je, da so po telesni moči daleč pred vsemi, ob tem pa imajo širok nabor igralcev. Z menjavami ne izgubljajo na kakovosti. V ozek krog pretendentov za končno zmago uvrščam tudi Špance, predvsem zaradi domačega igrišča. A kot sem dejal, Francozi so po mojem mnenju še vedno favoriti številka 1."