Po pojasnilih predsednika uprave Taluma Marka Drobniča bodo morali k obstoječim 6,7 evra na megavatno uro (MWh) omrežninskih dajatev, ki jih plačujejo danes, zaradi zvišanja prispevka plačati še dodatnih 6,2 evra na MWh.

"To je skoraj 100-odstotno povečanje in na letnem nivoju za Talum pomeni 6,5 milijona evrov dodatnih finančnih obremenitev. Ob že tako visokih cenah energije v primerjavi s konkurenti v Evropi, ki jih nima samo Talum, ampak celotna energijsko zahtevna panoga v Sloveniji, pomeni ta povečani prispevek nepremišljeno potezo, ki gospodarstvu ne pomaga, ampak mu nalaga dodatne, po našem mnenju nepotrebne obremenitve," je v današnjem sporočilu za javnost poudaril Drobnič.

Talum je sicer po njegovi oceni za državo pomemben delodajalec - ustvari 270 milijonov evrov prihodkov, 85 odstotkov v izvozu, s čimer je osmi največji izvoznik v državi, in zaposluje več kot 1100 ljudi.

"Samo z neposrednimi davki in dajatvami prinesemo v državni proračun več kot 10 milijonov evrov. Da ob tem ne omenjamo vseh ostalih neposrednih in posrednih učinkov Taluma na državo," je izpostavil Drobnič.

Ob tem je spomnil, da so si lani uspeli zagotoviti zadostne količine električne energije za naslednja tri leta z dobavitelji iz tujine. Cena zanjo je po Drobničevih pojasnilih še vedno višja v primerjavi z drugimi konkurenčnimi proizvajalci aluminija v Evropi.

Z dodatnim prispevkom bo Talum za elektriko plačeval še več kot lani, kar pa je z vidika konkurenčnosti po oceni prvega moža družbe popolnoma nesprejemljivo, s poslovnega vidika pa finančno nevzdržno.

Poleg tega so s takšno potezo izničeni vsi napori pri nabavi potrebnih surovin za proizvodnjo po konkurenčnih cenah, nenehni rasti prodaje naših izdelkov, racionalizaciji v delovnih procesih, ki so jih izvedli v Talumu, je navedel Drobnič in dodal, da "takšna poteza vlade v trenutku izniči te napore in deluje negativno na celoten kolektiv".

Kot primer so v Talumu navedli, da seštevek vseh obremenitev, ki jih morajo za razliko od nemških proizvajalcev plačati, znaša 11,52 evra na MWh, celotna "korist" v prid nemškega proizvajalca pa ob upoštevanju prejetega nadomestila za prodajo izklopljivosti znaša med 14,54 in 17,33 evra na MWh.

Če k temu dodajo še plačilo za čezmejne zmogljivosti v višini 5,5 evra na MWh, ki jih morajo plačevati tako za uvoženo kot tudi za v Sloveniji proizvedeno elektriko, celotna razlika med Talumom in nemškim proizvajalcem naraste na od 20,4 do 22,83 evra na MWh. To na letni ravni pomeni več kot 20 milijonov evrov višje stroške za Talum.

Talum je o tem obvestil tudi ministrstvi za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za infrastrukturo in prostor, saj od njiju pričakuje, glede na odziv velikega števila gospodarskih družb in Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), da se nemudoma zavzameta za spremembo sklepa vlade.

Z implementacijo tega sklepa namreč ne bo imel težav samo Talum, ampak tudi vsa ostala energijsko intenzivna panoga. "S tem pa bomo dobesedno uničili izvozno naravnano gospodarstvo, ki je poglavitnega pomena za stabilizacijo ekonomskega okolja v Sloveniji," so še prepričani v Talumu.