Seveda je bil zadovoljen, a z mislimi že pri naslednjem tekmecu: »V Avstraliji se vedno dobro počutim in posledično tudi dobro igram. Moram priznati, da je trener Blaž Trupej sestavil odlično taktiko. Ne tolažim se, da je moj nasprotnik v drugem kolu lažji kot v prvem, čeprav gre za Avstralca iz kvalifikacij Jamesa Duckwortha, ki je ob Tomiću največje upanje avstralskega moškega tenisa, saj redno servira preko 220 kilometrov na uro!«

Naša najboljša igralka Mariborčanka Polona Hercog se je proti naturalizirani uzbekistanski Američanki Varvari Lepchenko (rojena v Taškentu) trudila, vendar je bilo še ne povsem zdravo zapestje preveč moteče, zlasti za poln udarec njenega najmočnejšega orožja forhenda. Z novim trenerjem Švedom Matiasom Avirdsonom (naredil je prvo švedsko igralko Johhano Larsson) sta se dobro pripravljala na Švedskem in v Ljubljani, zato prav kmalu pričakujeta odmevne rezultate, potem ko bo zapestje spet delovalo brezhibno. »Imela sem samo eno željo, da bo zapestje zdržalo, a se je sredi prvega niza spet pojavila bolečina. Takoj po dvoboju sem bila pri zdravnikih in fizioterapevtu, ki mi bo skušal zapestje pripraviti do iger dvojic, ki jih bom vseeno zaigrala, saj me je poiskala daleč najbolj izkušena italijanska igralka Sciavone. Položaj je frustrirajoč, saj po eni strani potrebujem tekme, da pridem v ritem, po drugi strani pa zapestje potrebuje več časa, da se vnetje zaceli,« je bila po porazu (4:6, 1:6) slabe volje Polona Hercog.

Grega Žemlja, naš najvišje uvrščeni igralec na lestvici, je dvoboj s Špancem Marcelom Granelloresom odigral v stilu velikega borca, vendar mu predaje v tretjem nizu po 26 igrah ni zameril nihče (7:6 (6), 7:6 (5), 1:0). Virus je s tabletami in čajem začel preganjati že v Aucklandu na Novi Zelandiji, vendar ni šlo. Zato se je v prvem kolu v Melbournu počutil vedno bolj utrujenega, bolela ga je glava, grabili so ga krči, poklical je medicinsko pomoč, toda bilo je prehudo.

Toliko slovenskih navijačev, kot se jih je zbralo ob igrišču, ko je igral Aljaž Bedene, verjetno še ni bilo na grand slam turnirju ob nastopu naših. Nemec Benjamin Becker je bil nasprotnik po meri in res se je zgodil dober dvoboj, v katerem je bil zmagovalec (4:6, 6:3, 7:5, 7:6 (1)) bolj obdarjen z neverjetno nerazumnimi odločitvami sodnika na stolu, ki bi ga nagnali celo s sindikalnega tekmovanja. »Motila sta me veter in sodnik, vendar se ne izgovarjam, pa čeprav je tudi res, da sem prvič igral dvoboj na tri dobljene nize. Načrtujem, da bom letos prišel med prvih 50 igralcev na svetu. Enostavno moram dobro igrati, kajti odločil sem se, da se od doma, kjer so me res razvajali, odselim in bom odslej živel s svojo Kim,« je dejal Aljaž Bedene, ki v tenisu misli zelo resno, saj potuje z močno ekipo, s trenerjem Igorjem Roričem, ki mu pomaga Aljažev brat dvojček Andraž, nova pridobitev pa je »coach« iz Londona John Morris, ki naj bi pridobil dobre sponzorje.