Veliko pravljic je povezanih s snegom. Nič drugače ni bilo s pravljično sezono odbojkarjev ACH Volleyja, ki so leta 2010 odločilno zmago za uvrstitev na zaključni turnir lige prvakov dosegli na povsem zasnežen večer. Vremenske razmere so bile včeraj povsem enake. Sneg je na romantičen večer zasipaval Ljubljano, a tudi ceste, ki vodijo do središča Slovenije. Bržčas je zato doma ostalo mnogo odbojkarskih privržencev, ki bi sicer v večjem številu napolnili Stožice, ki pa včeraj niso ponudile pričakovanega vzdušja.

V slovenskem taboru so opozarjali na podajalca Cunea Nikolo Grbića, trener ACH Volleyja Luka Slabe pa je izpostavljal nepredvidljive poteze nasprotnikovega trenerja Roberta Piazze. Ta je presenečenje pripravil že na začetku, ko je na klopi pustil Grbića, ki pa je praktično isti trenutek postal drugi trener. Kadar je le mogel, je delil nasvete svoji mladi menjavi Nimirju Abdel-Azizu, tako je tudi med igro večkrat pritekel ob igrišče ter poučeval svojega naslednika.

Z enako mero presenečenja je odgovoril Slabe, saj je prav tako na klopi pustil prvega podajalca Gregorja Ropreta. V zadnjih trenutkih pred tekmo se je ljubljanski trener posvetil sprejemalcema Andreju Flajsu in Jaysonu Jablonskemu, vsaj na začetku pa so bili nasveti brez učinka. Cuneo je hitro povedel z 10:6, toda kmalu je ACH zaigral najbolje na tekmi ter priključek držal vse do 22:22. V najbolj napetih trenutkih je Piazza na parket poslal najbolj mirnega igralca, 39-letnega Grbića, na drugi strani pa mu je Slabe odgovoril z najmlajšim varovancem Janom Klobučarjem. Ne ena ne druga poteza ni bila odločilna, saj so odločili napake ACH Volleyja ter blok Cunea, ki je imel kar šest igralcev višjih od dveh metrov.

Ko je ACH v drugem nizu povedel s 7:5, je nervozni trener Cunea slekel pulover. Čutil je, da njegovo moštvo nima pravega ritma, a kmalu se je lahko pomiril. Cuneo je hitro spreobrnil potek niza, ko je enkrat prišel do prednosti, pa jo je le še povečeval. Enak vzorec je sledil na uvodu tretjega niza. Ko je Cuneo povedel z 8:1, je bil ACH že v izgubljenem položaju. Slabetu ni ostalo drugega, kot da z rezervnim korektorjem Moryjem Sidibejem stavi na vse ali nič. Kazalo je že, da bo prejel vse, a na koncu ni dobil nič. »Med tednom je bolje treniral Šket, zato je igral več kot Sidibe,« je po tekmi dejal trener ACH Volleyja Luka Slabe, ki ni hotel izpostavljati Sidibejevega poškodovanega ramena. Čeprav je nato ACH po preobratu že vodil z 21:17, je Grbić z drugim prihodom na teren poskrbel, da je bil snežni večer tokrat srečnejši za Cuneo. Povratna tekma bo prihodnji torek.