Tekma v Flachau velja za eno najbolj spektakularnih na urniku alpskih smučark. Tudi sinočnji slalom s številnimi gledalci na strmini ob progi, glasno glasbo na vsakem koraku in družabnimi prireditvami se ni izneveril tradiciji. Prav ta je imela posebno pomembno vlogo, kajti letos mineva dvajset let, odkar je mesto Hermanna Maierja redni gostitelj tekem za svetovni pokal. Decembra 1993 je superveleslalom s številko 66 senzacionalno dobila Slovenka Katja Koren. Prvo zmagovalko so povabili na ponedeljkovo tekmo legend, kjer sta bila tudi Jure Košir in Špela Pretnar, prvi zvezdnik pa je bil kajpak Hermann Maier. Mož, po katerem se imenuje proga in ki so mu v središču Flachaua postavili kip, je ponos mesta. V zadnjih dneh je v središču pozornosti tudi zaradi Tine Maze, ki je včeraj nadaljevala pot proti Maierjevemu rekordu. Ta je edini doslej dosegel mejo 2000 točk v eni sezoni, Mazejeva jo kani kot prva preseči. Zmagovalec 54 tekem za svetovni pokal ni prav nič ljubosumen na Mazejevo, temveč ji rekord privošči. »Upam, da bo Mazejeva presegla 2000 točk. Potem me o tem ne boste več spraševali. Poleti je ogromno trenirala in je izjemno močna. Mislim, da ji bo uspelo,« je dejal 40-letni Herminator.

Navijači Tine Maze, ki so bili po številčnosti skupaj s slovaškimi takoj za avstrijskimi, so upali, da bo Črnjanka ob jubileju ponovila uspeh Korenove. Nekateri so bili prav domiselni, ko so si na obraze nadeli maske s fotografijo Tina Maze, vsi skupaj pa so stisnili pesti za slovensko šampionko, a želja se jim ni uresničila. Mazejeva je imela na prvi progi težave. Po besedah Andree Massija je na trši različici slalomskih smuči smučala premalo agresivno, naredila je nekaj napak, ni našla zelenega ritma in prvi polčas končala na osmem mestu s sekundo in 38 stotinkami zaostanka za vodilno Mario Höfl-Riesch. Tako je bila v položaju, ki ga v tej sezoni ni vajena. V drugi vožnji je morala napasti iz ozadja, medtem ko je še manj vajena zaostajati za smučarko iz Garmisch-Partenkirchna, pred katero ima v skupnem seštevku svetovnega pokala visoko prednost. V cilju je bil Črnjankin obraz mrk, a na njem je pisalo tudi: motivacija. Sledil je bojni posvet z Massijem, ki si je zaželel, da bi Mazejevo prehitela se kakšna tekmovalka, ker bi imela v tem primeru na drugi progi boljše razmere, in nato silovit napad.

Ta je prinesel boljši nastop kot v prvi vožnji in tudi zavoljo odstopov skok na peto mesto. Čeprav Mazejeva ni bila navdušena nad uvrstitvijo, je vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala povišala na 590 točk pred Höfl-Rieschevo, ki je bila na svojem priljubljenem terenu na poti k zmagi, a je odstopila. S tem je zmago omogočila Mikaeli Shiffrin. V Američankinem zmagoslavju je bilo tudi nekaj simbolike: pri 17 letih in 308 dnevih je tretjič zmagala, medtem ko je bila do dneva enake starosti Annemarie Moser Pröll, smučarka z največ zmagami doslej (62), ko ji je uspel isti dosežek.

Mazejeva se s tem ni ukvarjala, ampak je v cilju razmišljala, kaj bi lahko naredila bolje, medtem ko je nekajkrat pomahala slovenskim navijačem, ki so vzklikali njeno ime, čeprav je tokrat ni bilo na zmagovalnem odru. »V prvi vožnji mi je šlo precej slabše kot v drugi. Z razpletom nisem razočarana, ampak s smučanjem na prvi progi. Manjka mi en ali dva dni treninga slaloma,« je dejala Tina Maze, ki kakšnega veselja ni kazala, in dodala: »Na prvi progi sem imela nekaj težav z opremo, a ne toliko s smučmi kot s čevlji. Pred drugo sem zamenjala čevlje in bilo je bolje. Kako se obnese oprema, je odvisno tudi od postavitve. V drugi vožnji sem lahko bolj napadala, ker je bila postavitev bolj odprta.«