Dvoboj titanov – tako so na uradni spletni strani SP označili tekmo med prvima favoritoma skupine. A eden od titanov (v sinočnjem primeru Poljska) je nastopil v oslabljeni zasedbi, kajti na prejšnji tekmi proti Savdski Arabiji se je huje poškodoval Mariusz Jurkiewicz. Član španskega kluba Atletico Madrid, eden od treh reprezentantov, ki si kruh služijo zunaj poljskih meja (poleg njega še »Nemca« Bartlomiej Jaszka/Füchse Berlin in Bartosz Jurecki/Magdeburg), si je zlomil dlančno kost. Zato se je že vrnil v domovino, od koder je v Španijo včeraj prispel Marcin Lijewski (Hamburg), danes bo še Pjotr Grabarczyk (Kielce), nato pa se bo selektor odločil, komu bo dal priložnost na jutrišnji tekmi s Srbijo.

Med ogrevanjem pred tekmo je ena od žog z veliko hitrostjo priletela na novinarsko tribuno in z miz pometala nekaj prenosnih računalnikov in mobilnih telefonov, a na srečo brez hujše škode. Poljake, ki bodo leta 2016 gostili evropsko prvenstvo v rokometu za moške, je sinoči na tribunah dvorane princa Filipa bodrilo okoli 500 navijačev. Ti v gostinskih objektih v Zaragozi ne varčujejo z denarjem za nakup hrane in predvsem pijače, njihovi rokometni ljubljenci pa sinoči niso varčevali z zadetki v slovenski mreži.

Po štirih začetnih izenačenjih so Poljaki, srebrni s SP 2007 v Nemčiji in bronasti s SP 2009 na Hrvaškem, med izključitvijo Miha Žvižeja prvič povedli s plus dva (6:4). Za slovensko obrambo sta bila nerešljiva uganka brata Michal in Bartosz Jurecki, ki sta v prvem polčasu skupaj dosegla osem zadetkov ali več kot polovico za svojo reprezentanco. Na nasprotni strani sta bila skupaj enako učinkovita Jure Dolenec (5) in Borut Mačkovšek (3), svoje je s šestimi obrambami prispeval še odlični vratar Primož Prošt, toda tudi to ni bilo dovolj za enakovrednejši boj s Poljaki.

Ekipa selektorja Deniča je v prvih tridesetih minutah naredila kar deset tehničnih napak, v tem obdobju pa ni izvedla niti enega protinapada, ki naj bi bili eden zaščitnih znakov. Poleg tega so Poljaki v prvem polčasu proti našim vratom streljali kar 25-krat, Slovenci (s krilnih položajev brez zadetka iz igre) proti njihovim le 17-krat. Posledice so bile vidne na semaforju: v 22. minuti so Poljaki prvič povedli s tremi zadetki razlike (12:9), po drugi izključitvi mlajšega od bratov Žvižej pa prvič s štirimi.

»Tekmi z Belorusijo in Savdsko Arabijo sta bili za nas le ogrevanje. Šele proti Slovencem nas čaka prava ura resnice,« je napovedal predsednik poljske zveze Janusz Czerwinski. In resnica je bila kruta prav za Poljake: Slovenci so v slabih šestih minutah naredili delni izid 5:0 za vodstvo s 16:14, nasprotniki pa so v dobrih trinajstih minutah dosegli le en zadetek (pa še tega z igralcem več). Kljub vodstvu Slovenije z 19:15 in 20:16 je sledila drama, čeprav so Poljaki po osmem zadetku Mačkovška in neposrednem rdečem kartonu za Syprzaka zaradi grobega prekrška nad njim prišli le na 20:21, nato pa še trikrat na minus ena.

Ko je Uroš Zorman na začetku zadnje minute zadel za 25:23, Michal Kubisztal pa zapravil sedemmetrovko, je kazalo na mirno končnico. Toda Poljaki so dobrih petnajst sekund pred koncem zmanjšali na 24:25, nato pa so se začeli vroči trenutki. Številni prekrški so načeli živce igralcem obeh reprezentanc in ob znaku sirene je skoraj prišlo do množičnega obračunavanja na sredini igrišča. A so se strasti pomirile, Slovenija pa je sinoči v Zaragozi naredila pomemben korak k prvemu ali drugemu mestu v skupini, ki v osmini finala prinaša igranje v Barceloni.

Izidi skupine C: Južna Koreja – Belorusija 20:26 (10:12), Srbija – Savdska Arabija 30:20 (12:10), Slovenija – Poljska 25:24 (11:14) vrstni red: Slovenija in Srbija po 6, Poljska 4, Belorusija 2, Južna Koreja in Savdska Arabija po 0.