Pristojni organi Doba Fakultete še niso sprejeli dokončnega mnenja o diplomski nalogi Franca Kanglerja, ki je – kot je Dnevnik slikovito dokazal – praktično v celoti dobesedno prekopirana iz treh člankov kataloga Pristojnosti slovenskih občin. Po neuradnih informacijah naj bi bilo mnenje komisije senata vse prej kot naklonjeno trditvi razvpitega politika, ki vztraja, da ni plagiator.

Odločitev bo znana konec meseca

»Postopki v zvezi z ugotavljanjem kršitev pri zaključni strokovni nalogi potekajo korektno in v skladu z načrtom,« nam je sporočila Polona Baloh z Doba Fakultete. Po njenih besedah so v komisiji senata za ugotavljanje suma kršitev pri pripravi sklepne strokovne naloge trije habilitirani visokošolski učitelji, ki niso sodelovali v postopku pridobitve strokovnega naslova in niso bili člani ocenjevalne komisije pri sklepni strokovni nalogi.

»Komisija bo avtonomno in v skladu z akademskimi standardi oblikovala ugotovitve in jih posredovala senatu v odločanje. Seja senata je načrtovana za konec meseca,« je napovedala Balohova. Komisija je zasedala že dvakrat, pregledala vso dokumentacijo, navedene vire, izpis tehničnih pregledov in opravila ročni pregled avtorstva Kanglerjeve naloge. Pridobila je tudi mnenje mentorja pri sklepni strokovni nalogi Ervina Mauriča in soocenjevalca Boža Grafenauerja.

Kanglerja ocenjeval nekdanji minister in izdajatelj prepisanega kataloga

Doslej ni bilo znano, da je bil leta 2008 soocenjevalec Grafenauer, nekdanji Kanglerjev strankarski kolega v vrstah SLS, ki je bil v obdobju 1997–2000 minister brez resorja, zadolžen za lokalno samoupravo. Vlado je tedaj vodil Janez Drnovšek, Kangler pa je bil poslanec.

Dodatna okoliščina, ki vzbuja dvom o Grafenauerjevi neodvisni in strokovni oceni, je tudi dejstvo, da je soustanovitelj ter nekdanji predstojnik Inštituta za lokalno samoupravo in javna naročila Maribor. Ta inštitut izdaja katalog Pristojnosti slovenskih občin, iz katerega je vse prepisal diplomant Kangler. Čudno je, da soocenjevalec ni opazil, da je Kangler v celoti zlepil svojo diplomsko delo iz treh člankov omenjenega kataloga, še zlasti zato, ker je njihov soavtor Boštjan Brezovnik, ki je drug ustanovitelj inštituta.

Kangler se brani s Čeferinovimi

Nekdanji župan se pred obremenilnimi dokazi, ki razkrivajo, iz katerega gradiva je skopiral praktično vse besedilo svoje diplomske naloge, brani s pomočjo znane ljubljanske odvetniške hiše. Balohova je potrdila Dnevnikovo informacijo, da diplomanta zastopajo advokati iz družbe Čeferin. »Kot stranka v postopku ima diplomant ali pooblaščenec pravico vpogleda v dokumente,« je pojasnila, »lahko tudi pripravi pisno izjavo o okoliščinah priprave in zagovora zaključne strokovne naloge, ki so pomembni za postopek prevetritve kršitev.«

Ali odvetniki napovedujejo morebitne tožbe? »Počakajmo na konec postopka, ki poteka na Doba Fakulteti,« je odvrnila Balohova. Dodala je: »Cenimo opozarjanje na sume plagiatorstva pri diplomskih nalogah v medijih. V objavah je opaziti, da se morebitne kršitve pri sklepni strokovni nalogi gospoda Kanglerja povezujejo s kakovostjo in standardi dela na Doba Fakulteti. V primerih že ugotovljenih plagiatov nekaterih javnih osebnosti (Marko Jaklič, Anton Pepevnik, Borut Ambrožič…) takšnih poudarkov ni bilo zaslediti.«

Dnevnik s škarjami in lepilom »napisal« Kanglerjevo nalogo

Za osvežitev spomina: v Dnevniku smo prejšnji mesec razkrili, da je 49 strani dolgo Kanglerjevo diplomsko delo z naslovom Pristojnosti župana v postopku priprave, sprejemanja in izvrševanja občinskega proračuna drzen plagiat. Odstopljeni župan Maribora vztraja pri trditvi, da to ni res, češ da je vse vire in avtorje ustrezno navedel in citiral.

Sprva so mu delno pritrjevali tudi na zasebni fakulteti Doba in omenjali računalniško analizo besedila, po kateri naj bi avtor ustrezno citiral vire. V Dnevniku smo s škarjami, lepilom in papirjem dokazali, da je vsa diplomska naloga drzen plagiat.

Iz treh člankov, objavljenih v katalogu Pristojnosti slovenskih občin, ki ga izdaja založba Lex Localis Inštituta za lokalno samoupravo in javna naročila Maribor, smo v dobrih treh urah izrezali in zlepili vseh 35 strani temeljnega dela diplomske naloge diplomiranega ekonomista Kanglerja (brez povzetka, uvoda in sklepa).

Za ta dosežek nam ni bilo treba uporabiti nobenega drugega vira, ki jih župan našteva v svojem seznamu. V temeljnem besedilu naloge diplomanta Kanglerja je vsega skupaj samo 15 vrstic, ki jih je očitno spisal sam. Samo teh nekaj stavkov namreč nismo mogli izrezati iz člankov kataloga Pristojnosti slovenskih občin.