Slovenski rokometaši so na svetovnem prvenstvu v Španiji dosegli še tretjo zmago. Po zmagoslavjih nad Savdijci in Korejci so rokometno mero vzeli še tekmecem iz Poljske in naredili velik in pomemben korak k prvemu mestu v svoji skupini. Izbranci Borisa Deniča bodo v prvem delu sklepnega turnirja v Zaragozi igrali še dve tekmi: po dnevu počitka se bodo v četrtek, 17. januarja, pomerili z Belorusijo (15.45), v soboto, 19. januarja, pa še s Srbi (20.15).

Sloveniji se je prvič na sklepnem turnirju pomerila z zasedbo iz prvega kakovostnega razreda. Po ogorčenem boju in podrejenem položaju v prvi polovici tekme je v drugem polčasu vendarle uveljavila svojo glavno vrlino - hitrost, ključ do zmage pa je bila tudi izjemna igra v obrambi.

Slovenski selektor Boris Denič je v uvodno napadalno postavo - ob Luki Žvižeju in Draganu Gajiću na krilnih položajih, Mihi Žvižeju na mestu krožnega ter Juretu Dolencu in Urošu Zormanu na zunanjih položajih - uvrstil visokoraslega Primorca Boruta Mačkovška, na klopi pa je ostal Sebastian Skube. Ta se je povsem solidno zoperstavila visokemu poljskemu obrambnemu bloku - manjkal je pomemben člen, 198 centimetrov visoki Mariusz Jurkiewicz, ki si je na ponedeljkovem dvoboju s Savdsko Arabijo zlomil dlančno kost -, večje težave so bile v slovenski obrambi.

Poljaki so plitko slovensko postavitev 3-2-1 s hitrim kroženjem žoge dokaj enostavno prebijali, predvsem nevaren pa je bil Michal Jurecki, ki je v uvodnih petnajstih minutah dosegel kar štiri gole. Vratar Gorazd Škof je bil ob strelih Zormanovega soigralca pri ekipi Vive Targi Kielce povsem nemočen, že ob koncu prve četrtine je - z eno zbrano obrambo - mesto med vratnicami prepustil Primožu Proštu.

Slovenci so v deseti minuti zaostali za dva gola (3:5), ta zaostanek pa niso mogli nadoknaditi vse do konca prvega polčasa. Prebliski Dolenca in Mačkovška v napadu - slednji je v prvi tretjini tekme dosegel tri atraktivne gole z velike razdalje - niso bili dovolj močan adut za poljsko obrambo, ki je bila v prvem polčasu na najvišji možni ravni. Nekateri slovenski igralci s klopi niso bili dodana vrednost, Poljaki pa so s stopnjevanjem ritma in bojevitim pristopom iz minute v minuto večali svojo prednost.

Slovenci so prvič za tri gole (9:12) zaostali v 22. minuti, po drugi izključitvi Mihe Žvižeja pa le nekaj trenutkov zatem še za štiri (9:13). Primanjkljaj v zadetkih bi bil lahko še izrazitejši, a tega je z nekaterimi bravuroznimi obrambami preprečil Prošt, na velik odmor pa so Slovenci vendarle odšli z dosegljivim zaostankom treh golov (11:14).

Deničevi izbranci so odlično odprli drugo polovico tekme. Po zadetkih Dolenca in "projektilu" Mačkovška so v 33. minuti znižali na 13:14, minuto kasneje pa po prvem izpeljanem (pol) nasprotnem napadu na tekmi v režiji Gajića izenačili na 14:14. Nemški strokovnjak na poljski klopi Michael Biegler je nemudoma zahteval minuto odmora, a ta ni zaustavila slovenskega naleta, predvsem Mačkovška, ki je z dvema zaporednima goloma v 36. minuti svoje soigralce popeljal do vodstva s 16:14. A preobrat ni bil zasluga navdahnjene igre v napadu, Slovenija je vidno popravila svojo igro v obrambi. Ta je bila hitra in gibljiva ter na meji dovoljenega.

Poljaki so bili povsem paralizirani, prvi gol v drugem delu so dosegli globoko v 37. minuti, ko je po izključitvi Mateja Gabra zadel Bartosz Jurecki. Slovenci so jih v prvih petnajstih minutah spravili v hudo zadrego, še posebej v 43. minuti, ko so po zadetku Gajića s 7-metrovke povedli za štiri gole (19:15).

Slovenske rokometaše je oster ritem, ki so ga narekovali v drugem polčasu, nekoliko izčrpal, kar so Poljaki izkoristili in se v 49. minuti približali na gol zaostanka (20:19), le nekaj sekund zatem pa je Kamil Syprzak prejel rdeč karton po grobem prekršku nad Mačkovškom. Slovenija je v zadnjih desetih minutah vendarle zdržala poljski nalet in po pravi drami - ključna je bila obramba Prošta v predzadnji minuti ter zadetek Zormana za vodstvo s 25:23 v začetku zadnje minute - na svoj račun vpisala še tretji par točk.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Mačkovšek z osmimi goli, Dolenec jih je dodal sedem.

Zaragoza, skupina C:

Slovenija - Poljska 25:24 (11:14)

 

Prvi polčas:

Srečanje proti Poljakom je bila po pričakovanju že od prve minute mnogo bolj izenačeno kot tisto proti Savdski Arabiji ali Južni Koreji. Prvi zadetek na srečanju so dosegli Poljaki, a so Slovenci v četrti minuti po zadetku Uroša Zormana povedli (2:1). Prednost ni trajala prav dolgo, saj so tekmeci kmalu izenačili, v 10. minuti pa si po hitrem protinapadu in golu Jaszka priigrali prednost dveh zadetkov (5:3). V nadaljevanju so imeli pobudo Poljaki, ki so do golov prihajali tudi po zaslugi nespametnih napak slovenskih rokometašev v napadu. V 22. minuti po golu razpoloženega Michela Jureckega so tako Slovenci prvič zaostali za tri zadetke, tri minute kasneje pa je prednost Poljakov narasla še za dodaten gol (13:9).

 

Izbranci Borisa Deniča so na odmor odšli s tremi goli zaostanka, največ preglavic pa sta jima povzročala Michal Jurecki (5 golov) in Batlomiej Jaszka (4 goli). Pri Slovencih je bil s petimi zadetki najbolj razpoložen Jure Dolenec.

 

Drugi polčas:

 

Slovenci so drugi polčas začeli odlično, napravili delni izid 3:0 in prišli do izenačenja. Poljskemu selektorju Bieglerju tako ni preostalo drugega, kot da zahteva minuto odmora. A ta ni pomagala, saj so slovenski igralci na krilih Mačkovška povedli (15:14), že naslednji napad pa je član Celja povišal na 16:14. Poljaki za razpoložene Slovence niso imeli pravega orožja, saj je prednost še naprej naraščala in je po golu Dragana Gajića iz sedemetrovke v 43. minuti celo narasla na +4 (19:15).

 

V 45. minuti je bil po golu Mačkovška izključen Robert Orzechowski, a namesto da bi  Slovenci povišali prednost, so se Poljaki približali in prepolovili zaostanek. Z igralcem več se naši niso najbolje znašli niti v 51. minuti, ko je zaradi grobega prekrška rdeči karton prejel Kamil Syprzak, nasprotniki pa so se približali na le zadetek zaostanka (20:21). Še minuto in pol pred koncem so imeli Poljaki priložnost za izenačenje, s svojo 13. obrambo na srečanju pa se je izkazal Primož Prošt. Že v naslednjem napadu je Uroš Zorman zadel za 25:23, po ubranjeni sedemetrovki Michala Kubisztala pa so se že lahko veselili zmage.