Višje sodišče v Ljubljani je tako v pritožbenem postopku ugodilo pritožbi občine Zagorje ob Savi in razveljavilo sodbo prvostopenjskega sodišča. Sodba je pravnomočna in dokončna, so sporočili iz odvetniške pisarne Zidar Klemenčič.

Višje sodišče je ugotovilo, da tako postavitev kipa kot poimenovanje mestnega parka ne posegata v pravice svojcev do pietete, prav tako pa ni prišlo do posega v osebnostne pravice ter druge človekove pravice. Sodišče je dodalo, da bi odstranitev kipa odvzela legitimno pravico izražanja spoštovanja in odnosa tistemu delu javnosti, ki je dr. Drnovška cenila, spoštovala in ki želi gojiti spomin nanj.

Jaša Drnovšek: Oče si kipa ne bi želel

Trboveljsko okrajno sodišče je pred skoraj letom dni odločilo, da mora občina Zagorje umakniti bronasti kip Janeza Drnovška pa tudi razveljaviti poimenovanje mestnega parka po njem. Tožbo zagorski občini so konec leta 2010 vložili svojci nekdanjega predsednika z njegovim sinom Jašo na čelu. Ta je ves čas poudarjal, da si oče kipa ne bi želel. Zmotilo ga je tudi, da so prebivalci Zagorja kip postavili, ne da bi se prej posvetovali z njim.

O tem smo pred dnevi poročali v tiskani izdaji Dnevnika. Več si preberite v članku Višje sodišče sprejelo odločitev, zdaj jo mora še razložiti.